Obersnel: Gradonačelnici nisu kočničari investicija

Foto: Facebook

DANAS je započela je peta po redu konferencija "48 sati" na kojoj se susreću gradonačelnici i poduzetnici. Susreti su započeli prije pet godina kada je i kriza uzela maha, ali po riječima Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke i predsjednika Udruge gradova, susreti se održavaju s istim interesom.

"Prozivaju nas kočničarima investicija i to traje godinama. Ali nema gradonačelnika koji ne bi učinio gotovo sve kako bi se u njegovom gradu dogodile investicije. Koliko smo mi kočničari ovisi o središnjoj državi koja je još uvijek visoko centralizirana. Nama se prebacuje da imamo moć, ali to je daleko od istine. Mi bi voljeli da imamo takve ovlasti, ali ih nemamo", istaknuo je Obersnel.
 
Obersnel je dodao da je sretan što se u novom Zakonu o regionalnom razvoju spominju gradovi kao nosioci razvoja unutar svojih granica i  da se nada da će takvim pozicioniranjem dostići razinu Europe.
 
Prvi dan Konferencije tema je na zaštita okoliša i mogućnosti gradova da iskoriste digitalizaciju. Panel o zaštiti okoliša otvorio je ministar Mihael Zmajlović, naglasivši da, kao bivši gradonačelnik, zna kako je pred sobom imati brojne administrativne prepreke.
 
"Nema razvoja niti rješavanja pitanja zaštite okoliša bez jedinica lokalne samouprave. Mi na nacionalnoj razini možemo donositi propise i govoriti o ciljevima, ali netko to treba odraditi", izjavio je ministar Zmajlović. 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.