Odgovor na palestinsku vladu: Izrael gradi 1800 stanova za židovske naseljenike

Foto: Hina

IZRAELSKA vlada u četvrtak je najavila da će izgraditi dodatnih 1800 stanova za židovske naseljenike na Zapadnoj obali, rekao je jedan dužnosnik, prenosi AFP.

"Civilna administracija je primila nalog pokretanja plana gradnje dodatnih 1800 stanova na Zapadnoj obali", precizirao je taj neimenovani izraelski dužnosnik.

To je plan gradnje u deset židovskih naselja diljem palestinskog okupiranog teritorija. Prema izraelskim medijima, taj plan zakona je vlada zaledila prije tri mjeseca.

Izrael je ranije u četvrtak najavio gradnju još 1500 stanova na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Izraelska vlada je objavila da su te mjere odmazda za Abasovo formiranje vlade nacionalnog jedinstva u dogovoru s pokretom Hamas koju je povoljno prihvatila međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države.

Nastavak naseljavanja je bio jedan od razloga neuspjeha izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, pokrenutih u srpnju 2013. pod okriljem Sjedinjenih Država.

Broj gradilišta židovskih naselja na Zapadnoj obali je više nego udvostručen u odnosu na prethodnu godinu i trenutno se gradi više od 2500 stanova, prema službenim izraelskim statistikama.

Izrael ogorčen na EU, Rusiju, UN i SAD

U natječaju se navodi da bi se trebali izgraditi novi stanovi u naseljima Efrat, Betar Illit, Geva Binyamin, Ariel, Alfe Menashe i Givat Zeev na Zapadnoj obali te u Ramat Shlomou, četvrti istočnog Jeruzalema.

U ponedjeljak je u Ramallahu na Zapadnoj obali inaugurirana nova palestinska vlada sastavljena od nezavisnih uglednika i tehnokrata koju podupire i Hamas. Formiranje nove vlade pozdravili su EU, Rusija, UN i SAD, izazvavši ogorčenje Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da je "duboko uznemiren" zbog odluke SAD da ne prekida odnose sa novom palestinskom vladom, koja ima podršku islamističkog Hamasa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.