Opća skupština UN-a danas glasa o Siriji - ne postoji mogućnost veta



OPĆA skupština UN-a za danas popodne zakazala je glasanje o rezoluciji o Siriji kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava od strane sirijskog režima. Rezolucija sadrži plan Arapske lige za završetak konflikta koji traje već  11 mjeseci.

Glasnogovornica Opće skupštine Nihal Saad jučer je kazala kako u Općoj skupštini ne postoji institucija veta, a skupština se sastoji od 193 predstavnika svih zemalja. Diplomati pri UN-u kažu da je gotovo sigurno da će rezolucija proći.

Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, no reflektiraju mišljenje većeg dijela svijeta. Zagovarači rezolucije nadaju se da će biti izglasana s visokim postotkom "za" te da će to sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu poslati jasnu poruku.

Neki diplomati su u privatnim razgovorima kazali da su arapske zemlje jučer odbacile amandmane koje je Rusija, kao najveći saveznik sirijskog predsjednika, pokušala dodati u rezoluciju, prenosi Associated Press.

Rezolucija koju je predložila Arapska liga sadrži 5 zahtjeva: da sirijska vlada prekine sa svim nasiljem, da svi koji su uhićeni tijekom pobune budu pušteni na slobodu, da se sve naoružane snage povuku iz svih gradova, da se zagarantira mogućnost mirnih prosvjeda, te da se promatračima Arapske lige i međunarodnim medijima omogući neometani pristup.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.