Opet bez dogovora u Grčkoj: Zahtjeva sve više, a vremena sve manje

GRČKI premijer Lukas Papademos sinoć ni nakon sedmosatnih pregovora nije uspio dobiti potporu koalicijskih partnera za navi paket štednih mjera, čije je prihvaćanje "trojka" postavila kao uvjet za dobivanje nove tranše financijske pomoći.

Prema pisanju BBC-a, dužnosnici triju stranaka uključenih u pregovore su tek jučer ujutro dobili tekst s predloženim mjerama štednje, koje je Papademos dogovorio s "trojkom" večer prije.

Najveći dio jučerašnjih pregovora vodio se oko predloženih rezanja u mirovinama, koji bi trebali iznositi oko 15 posto. George Karatzaferis iz ultradesničarskog Laosa izrazio je "ozbiljne rezervacije" prema tom prijedlogu, kazavši kako će po tom pitanju podržati Samarasa. Ovaj je pak naglasio kako ima obvezu dodatno se pogađati. "Želimo ljudima olakšati njihove patnje".

Novi udar na javni sektor i građane

Osim rezanja mirovina, u paketu su još predviđeni 20-postotno smanjenje minimalnih plaća i otpuštanje dodatnih 15.000 zaposlenika u javnom sektoru. Nastave li čelnici "trojke" i dalje Grčku pritiskati sa sličnim mjerama, ubrzo u javnom sektoru više neće raditi nitko osim desetak članova vlade.

Istovremeno je ministar financija Evangelos Venizelos otputovao u Bruxelles gdje će ministrima financija zemalja eurozone poslijepodne morati saopćiti nove loše vijesti. "Nadam se da će oni ipak donijeti pozitivnu odluku o novom bailout paketu", kazao je ministar.

Grci više ni ne znaju s kim sve pregovaraju

Grci su u pregovore uključeni na svim stranama, ali čini se kako ništa ne mogu do kraja obaviti, odnosno isposlovati, pa ih ovih dana uz interne političke pregovore očekuje i novo nagađanje s privatnim kreditorima. Ukoliko se nekim čudom Grci u narednih nekoliko dana ne uspiju dogovoriti sa svim zainteresiranim stranama, bankrot je najizvjesnija opcija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.