Otvoren prvi obrt za čuvanje djece u Zagrebu

Ilustracija: Shutterstock

U ULICI Miroslava Krleže u Sesvetama otvoren je 1. zagrebački obrt za čuvanje djece Zvjezdice. Ovo je ogledni primjer kako se kroz Hrvatsku udrugu dadilja žene samozapošljavaju.

I upravo je ovo dobar primjer žene koja se sama zaposlila i dobila 25 tisuća kuna od gradskog Ureda za gospodarstvo Grad će i dalje to podržavati, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju.

"Mi ćemo prema Skupštini koncem devetog mjeseca uputiti izmjenu dopuna odluke o sufinanciranju smještaja djece u vrtićku dob, bez obzira bila privatna, vjerska ili gradska. I iste subvencije će imati kao i privatni, vjerski i gradski dječji vrtići. Tako da će plaćati, 10 ili 20 % od cijene, ovisi o primanjima, kao što to plaćaju roditelji djece u gradskim, vjerskim ili privatnim vrtićima.", rekao je i dodao: "Skupština će to do konca devetog mjeseca i usvojiti".

Prvi takav primjer u Zagrebu je vlasnica objekta Zvjezdice Marica Kopić, za sada na čuvanju ima dvoje djece, kapaciteta ima za osmero a uskoro planira zaposliti još jednog odgajatelja: "Odavno imam želju za čuvanje djece, i kada se pojavio na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje projekat za prekvalifikaciju, ja sam odmah se prijavila i krenuli smo."

Inače obiteljsko čuvanje djece, zakon o obiteljskom čuvanju dopušta dvanaestoro djece na dvije tete.

Predsjednica Hrvatske udruge dadilja, koja djeluje u većini Hrvatske i broji više od stotinjak članova,  Vesnica Rašić objašnjava kako se zalažu za profesionalizaciju zanimanja dadilja. U gradovima postoji za sada 10 ovakvih legalnih obrta.

"Ovaj vid skrbi je zaista prikladan najviše za djecu od jedne do tri godine kada im treba ta obiteljska atmosfera. Grupe su jako male, znači na jednu dadilju ide šestero djece. Fleksibilno je radno vrijeme i mislimo se da će i roditelji taj vid skrbi prepoznati. Nadamo se u Zagrebu, da će mnogi roditelji koji imaju dadilje u svom domu, kada se jednom pokrene malo više obrta, možda razmisliti da daju svoju djecu na čuvanje u obrte.", kaže Rašić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.