Poštovana predsjednice, spustite se na zemlju

Foto:FaH

POŠTOVANA gospođo Predsjednice Republike Hrvatske,

Pratim aktualna zbivanja u zemlji i ne mogu se načuditi kojom lakoćom kao Predsjednica Republike Hrvatske manipulirate prošlošću, pojmovima domoljublje, zajedništvo i nacionalno jedinstvo i problemima u kojima se zemlja nalazi. Sebe svakodnevno doživljavate kao spasiteljicu koja će populističkim djelovanjem i davanjem lažnih obećanja temeljenih na ovlaštenjima koje nemate i koje Vam nitko nije dao, ponajmanje Ustav Republike Hrvatske, izvesti zemlju iz krize. Istina u zadnje vrijeme više ne obećavate blagodati najbogatije zemlje na svijetu.

No vratimo se zajedništvu koje nam nudite. To je jedinstvo koje se temelji na svakodnevnom vještom izazivanju i poticanju raskola temeljenih na prošlosti, sukobljavanju s aktualnom vlašću, stranačkom sluganstvu, jedinstvu i zajedništvu koje u sebi sadržava isključivo verbalni folklor.

Kao predsjednica države, koju bitno karakteriziraju gospodarska kriza, brojne ideološke podjele, tragični događaji u Drugom svjetskom ratu, podijeljenost u vizijama izlaza iz krize i budućnosti Hrvatske, zajedništvo vidite kao priliku za prikupljanje jeftinih političkih poena. U Izraelu ste ponosni na antifašistički doprinos svoje domovine a u zemlji ga svakodnevno ponižavate i omalovažavate. Na inauguraciji se proglašavate Predsjednicom svih građana Hrvatske ("svi ste vi moji") a čim dolazite na funkciju izbacujete bistu Josipa Broza Tita nazivajući ga diktatorom. Priznajete antifašizam do 1945., i odvajate ga od svjetski priznatog vođe antifašističkog pokreta koji je i Hrvatsku svrstao u zemlje pobjednice Drugog svjetskog rata (možda je u tome problem).


Na vojnoj paradi u Zagrebu, kao Vrhovna zapovjednica oružanih snaga vršite smotru i pozdravljate povijesne postrojbe Hrvatske vojske, (nije jasno kako i po kojem kriteriju su to povijesne postrojbe Hrvatske vojske) a ne pitate se gdje su predstavnici (barem simbolično ratne zastave) hrvatskih partizana i postrojbi na koje ste se u Izraelu pozivali, pri osudi ustaškog režima i njihovih zločina.

Povijesna postrojba koja je u duhu "Predsjedničinog zajedništva" trebala biti prisutna mimohodu, brojila je preko 250.000 boraca, partizana - građana Hrvatske. Ako ne zbog njih onda zbog njihovih potomaka. Omalovažavajući ih, nemate šanse gospođo u vašem populističkom i manipulativnom jedinstvu i zajedništvu. Vi i vaši savjetnici to ili ne vidite, ne razumijete ili na providan način manipulirate javnošću i što je još gore prošlošću.

Proslava u Kninu i 300-ta obljetnice Sinjske alke evidentan su primjer da vam je populizam važniji od jedinstva. Kršite dogovor o protokolu proslave i jedini govorite u Kninu kako bi stvorili mogućnost prozivanja i vrijeđanja vaših političkih neistomišljenika, u ovom slučaju državnih dužnosnika. Pozivate građane na koncert Marka Perkovića Thompsona, ali u za Vas pripremljenu svečanu ložu ne dolazite. Morali ste znati što se sprema, ali niste ni reagirali na uobičajene ispade i provokacije na govore mržnje i glasno skandiranje "ubi, ubi Srbina". Pravnici kažu da šutnja znači odobravanje. Kada su visoki državni dužnosnici u pitanju odobravanje je to s dugotrajnim posljedicama.

Prihvaćate pokroviteljstvo nad Alkom iako vam je moralo biti poznato da je isto već prihvaćeno od strane Hrvatskog Sabora. Pored Vas na svečanoj tribini nema predsjednika Sabora i Vlade. Ne smeta Vam kao vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga, što domaćin, alkarski vojvoda (istaknuti dugogodišnji promotor HDZ-a na alkarskim svečanostima) pozdravlja generalski zbor, a ne pozdravlja prisutnog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske stožernog generala Draga Lovrića. U svom govoru ponovo nas poučavate o potrebi zajedništva kao da ne vidite i ne čujete što se oko vas događa.
.
I još nešto, kada su Knin i Sinj u pitanju, istine i povijesti radi. Knin su uz velike žrtve oslobodili pripadnici 8. Dalmatinskog korpusa porazivši njemačkog okupatora i ustaško-domobranske i četničke postrojbe. U bitci koja je ušla u anale Drugog svjetskog rata za slobodu Knina život je položilo 677 partizanskih boraca, 2.439 je ranjeno a 126 ih je proglašeno nestalim.
Kada je riječ o Sinju. treba reći i znati da je dao ogroman doprinos u narodno oslobodilačkoj borbi. U jedinicama narodno oslobodilačke vojske sudjelovalo je 7.174 Sinjana i Cetinjana, od kojih je 1.338 poginulo u borbama, oko 700 izvan borbe a više od 3.000 građana poginulo je kao žrtve fašističkog terora. Jedan od najzaslužnijih alkarskih vojvoda za razvoj Alke i Alkarskog društva je general Bruno Vuletić, komandant legendarne Druge dalmatinske. Brojni alkari sudionici su NOB-e. Peterostruki pobjednik alke pok. Janko Kelava bio je istaknuti antifašista i predjsednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja.

Kada pozivate na jedinstvo, kada govorite o domoljublju i herojstvu onda se sjetite i tih žrtava i stradanja. Da njih nije bilo Vi bi danas bili stanovnica neke druge možda demokratske, a možda monarhističke i profašističke države.

Govoriti na tim svetim povijesnim mjestima kao što su Knin i Sinj a ne spomenuti ta slavna vremena i žrtve, drski je politički bezobrazluk, pa odnosilo se to i na Predsjednicu Republike Hrvatske.

Nažalost, moram istaći da se još jednom pokazala ispravnom odluka Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, kojom Vam je oduzeto već dodijeljeno pokroviteljstvo nad obilježavanjem 70-te obljetnice pobjede na fašizmom u Drugom svjetskom ratu.
Jedinstven je to slučaj u demokratskom svijetu, ali to vas očito nije previše zabrinulo.
(narod bi rekao "psi laju, a karavana prolazi").

Dosta nam je Vašeg domoljublja i svakodnevnog pozivanja mladih ljudi na ostanak. Kako da vam vjerujemo, kada ste dio školovanja proveli u inozemstvu, veliki dio radnog vijeka proveli na radu izvan zemlje (da niste izbrani za Predsjednicu vjerojatno se nikada ne bi ni vratili), svoju djecu ste školovali vani.


Vodite računa da ste Predsjednica zemlje sa respektabilnim brojem školovanih građana. Populizam kojeg prodajete je proziran i prepoznatljiv način manipulacije s povijesnim zbivanjima, s ljudima u nevolji, a vaš odnos prema hrvatskom antifašizmu neprimjeren je. Istup u Izraelu pokušaj je manipuliranja međunarodnom javnosti, ali vjerujte samo pokušaj.

Pitanje svih pitanja je što je ostalo od vaših dosadašnjih obećanja? Vjerujte, ništa osim osmijeha.

Spustite se na zemlju. Od vaših obilazaka seoskih veselica, vožnji traktora, brodova, postavljanja pločica, ribarenja, obilazaka tržnica, teško će ova zemlja imati neke koristi. Od lažnog zajedništva još i manje.

Ovoj zemlji potrebna je jasna vizija budućnosti, iskreno zajedništvo bez fige u džepu, demokratsko stranačko pripetavanje. Ne trebaju nam obračuni, izazivanje raskola, manipuliranje prošlošću, populizam i obećanja bez zakonske osnove i pokrića.

Branko Grošeta, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.