Potresna ispovijest bosanskog vojnika: Rastrgali su mi hlače i u mene zabili lopatu

Screenshot: BBC

NI 20 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini neke rane ne mogu zacijeliti. Monstruozni zločini koji su se događali na tom području ostat će zauvijek urezani u pamćenje žrtava.

Tisuće žena silovano je tijekom tih nekoliko kobnih godina 1990.-tih, a mnoge žrtve seksualnog nasilja nisu ni dobile mogućnost iznijeti što im se dogodilo. Samo mali dio zločina je procesuiran, a mnogi se i srame govoriti o tome što im se dogodilo.

Lejla i Zihnija koji su bili žrtve silovanja ispričali su svoju priču za BBC.

Lejla: Imala sam samo 14 godina, bila sam im ropkinja koju su silovali

"Imala sam samo 14 godina kada je počeo rat. Zatočena sam u logoru gdje sam svaki dan morali obavljati teške fizičke poslove. Kasnije su mene i još tri žene odvojili i odveli u jednu kuću. Vojnici su pili, a mi smo ih služile kao ropkinje nakon čega su nas silovali", dio je potresne priče koju iznosi Lejla.

Procjenjuje se da je tijekom rata u BIH silovano do čak 50 tisuća žena. Mnoge o svojim traumama ni ne žele pričati jer se boje osude društva. Nela Porobić iz Međunarodne lige žena za mir i slobodu kaže da je kako godine prolaze žrtvama sve teže pričati o strahotama koje su preživjele jer vjeruju da društvo o ratu više ne želi slušati već krenuti dalje.


Prema riječima stručnjaka, u Bosni je stvorena tzv. hijerarhija traume. Zbog svih monstruoznih zločina koji su se dogodili, seksualno nasilje se tretira kao manje zlo od mučenja, ubojstava i etničkog čišćenja. Zbog toga se slučajevi silovanja u ratu često šalju na niže sudove gdje ne postoji zaštita svjedoka i gdje se žrtve nerijetko moraju suočiti sa svojim napadačima.

Dosad je u BIH procesuirano manje od 70 slučajeva seksualnog nasilja tijekom rata, a mnoge žrtve misle da im nitko ne vjeruje jer je na sudu teško dokazati silovanje.

Jedna od žrtava, Edina, kaže da su mnogi silovatelji još uvijek na slobodi. Neki su čak aktivni na društvenim mrežama i imaju profile na Facebooku. Kaže da je gnjevna na bosansku vladu koja je užasno spora u procesuiranju i uhićenjima silovatelja. Mnoge su žrtve nakon 20 godina već umrle, kaže Edina.

Zihnija: Nakon što su me pretukli, vojnik je uzeo lopatu i zabio je u mene

Nisu samo žene silovane u ratu. Seksualno nasilje vršeno je i nad muškarcima kako bi ih se ponizilo. Bivši vojnik u bosanskoj vojsci, Zihnija, tresao se dok je prepričavao svoje traumatično iskustvo.

"Vojna policija me odvela do podruma i tukla me dok se nisam onesvijestio. Kada sam se probudio, jedan od vojnika mi je rastrgao hlače i zabio lopatu u mene. Zatim me takvog ponovo bacio na pod. Mislili su da ću iskrvariti", prisjeća se Zihnija.

"Kada izgubite ruku ili nogu to možete vidjeti, ali kad vas duša boli to nitko ne vidi. Možda izgledam poput stijene, ali ja sam sada samo olupina od čovjeka", rekao je Zihnija.

Za procesuiranje seksualnog nasilja u ratu zalažu se i britanski ministar vanjskih poslova William Hague i slavna američka glumica i humanitarka Angelina Jolie koji su prošlog tjedan upravo zbog toga posjetili Sarajevo. Oni će o problemu seksualnog nasilja govoriti i u lipnju na velikoj međunarodnoj konferenciji u Londonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.