Preokret u istraživanjima pranja novca: Britanske off shore zone pristale na razmjenu podataka

Foto: Arhiva

BRITANSKI ministar financija George Osborne, sa zadovoljstvom je dočekao vijest da se britanske off shore zone pridružuju vladinoj strategiji globalne financijske transparentnosti, što čini prekretnicu u borbi protiv poreznih utaja i sumnjivih financijskih transakcija. Kajmansko otočje, koje je prvo izrazilo spremnost na poštivanje standarda veće transparentnosti slijede i ostale off shore zone pod Britanskom ingerencijom, Anguilla, Bermuda, Britanski djevičanski otoci, Montserrat te otočje Turks i Caicos.

Sporazumu se pridružio i Gibraltar, koji kao dio Europske unije već primjenjuje određene direktive o transparentnosti.  Navedene off shore zone pristale su uvesti automatsku razmjenu podataka, bilateralno sa Velikom Britanijom, te multilateralno sa zemljama skupine G5 – Velikom Britanijom, Fransuskom, Njemačkom, Italijom i Španjolskom.
 
Ovaj sporazum će omogućiti da Velika Britanija, kao i ostale zemlje koje su se priključile projektu, automatski dobivaju podatke o bankovnim računima svojih poreznih obveznika u navedenim off shore zonema. Podaci će uključivati imena, adrese, datume rođenja, brojeve računa, te stanje i transakcije vršene putem tih računa.
 
Ovo će također uključivati informacije o računima, koji su u vlasnuštvu pravnih osoba, poput trustova.
 
Pored nabrojenih, inicijativi su se pridružili i Isle of Man te Guernsey koji će biti predvodnici u uvođenju transparentnosti vlasništva kompanija. Naime, mnogi ne koriste off shore kompanije samo za izbjegavanje poreza već i za skrivanje vlasništva.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.