Rafinerija u Bosanskom Brodu ponovo radi: Tvrde da nisu krivi za zagađenje zraka

Foto: Arhiva

RAFINERIJA u Bosanskom Brodu, glavni uzročnik zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ponovo radi. Iz rafinerije su pismeno izvijestili ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da su okončali redoviti godišnji remont, te da kreću s radom u punom kapacitetu.

"Ovim putem Vas obavještavamo da je Rafinerija nafte Brod, nakon redovnog godišnjeg remonta, otpočela sa radom 01. siječnja 2013. godine i to najprije sa primarnom preradom sirove nafte, a danom 02. siječnja i sa procesom sekundarne prerade nafte", stoji u dopisu kojeg potpisuje direktor rafinerije Josip Plesić, a kojeg je objavio portal SBplus.hr.

U dopisu iz rafinerije stajalo je i da je prilikom puštanja u rad, u roku od 144 sata (koliko je zakonom dozvoljeno), moglo doći do određenih poteškoća zbog "uštimavanja" proizvodnog pogona, što kao posljedicu može imati ispuštanje povećanih koncentracija različitih čestica i plinova u atmosferu.

Iz rafinerije tvrde da su 11. studenog započeli s redovitim remontom, koji je trajao nešto više od mjesec i pol dana. Do 1. siječnja ove godine je, kažu iz rafinerije, radilo samo postrojenje za održavanje grijanja.

"U navedenom periodu zamijećena su prekoračenja vrijednosti pojedinih štetnih tvari u atmosferi za koje Rafinerija ne može biti odgovorna", tvrdi direktor rafinerije u Bosanskom Brodu, te poziva Zmajlovića da ponovo posjeti rafineriju kako bi se uvjerio da je u tijeku modernizacija pogona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.