Roubini najavio dolazak "savršene oluje": Svjetsko gospodarstvo pokleknut će pod teretom dužničke krize

EKONOMIST Nouriel Roubini ne odustaje od svojih crnih prognoza te i dalje najavljuje "savršenu globalnu oluju" koja će sljedeće godine zahvatiti sve svjetske ekonomije pod utjecajem usporavanja razvoj gospodarstava i rasta geopolitičkih rizika pod utjecanjem produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Roubini, profesor na Sveučilištu u New Yorku, poznatiji pod nadimkom "Dr. Doom" zbog uspješnog predviđanja financijske krize 2008. godine, naveo je pet faktora koji bi mogli ugroziti svjetsko gospodarstvo.

Njegovih pet faktora koji će dovesti do "savršene oluje" su: produbljivanje dužničke krize u Europi, sve veći porezi i rezovi u potrošnji koji bi mogli gurnuti najveću svjetsku ekonomiju (SAD) u recesiju, usporavanje rasta kineskog gospodarstva, usporavanje rasta gospodarstava u nastajanju te vojni sukob s Iranom.

Globalna "savršena oluja" na pomolu

Roubinijeve mračne prognoze za 2013. godinu nisu nikakva novost, ali su sve prihvaćenije među stručnjacima koji su napokon shvatili kako je srni scenarij vrlo vjerojatan, posebno pod utjecajem usporavanja rasta europskih ekonomija i turbulencija na financijskih tržištima.

"Sljedeća godina bit će razdoblje u kojem će teret krize jednostavno postati pretežak, a tada će nas zahvatiti savršena oluja", ispričao je Roubini u televizijskom intervjuu za Reuters.

Roubini tvrdi kako će Federalne rezerve biti prisiljene usmjeriti se na nekonvencionalne političke opcije, kao na primjer ciljanje nominalnog BDP-a.

"Na kraju, ako sve pođe po zlu, vlasti uvijek mogu nastaviti kupovati dionice".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.