SAD podržao novu palestinsku vladu jedinstva, Izrael razočaran

Foto: FAH

SAD je u ponedjeljak objavio kako planira surađivati i financirati novu palestinsku vladu jedinstva formiranu nakon što su sporazum postigli Fatah i Hamas, a Izrael je odmah izrazio razočaranost tom američkom odlukom.

Nova vlada u ponedjeljak je položila prisegu pred palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom što se tumači znakom pomirbe s Hamasom koji se zalaže za uništenje Izraela.

SAD smatra Hamas terorističkom organizacijom i američki Kongres nametnuo je u slučaju stvaranja vlade jedinstva restrikcije na američko financiranje palestinskih vlasti koje obično iznosi oko 500 milijuna dolara godišnje.

Utjecajniji zastupnici američkog Kongresa kazali su u ponedjeljak kako bi Washington trebao suspendirati pomoć novoj vladi jedinstva dok se ne uvjeri da je islamistička skupina predana postizanju mira s Izraelom.

"U ovom trenutku čini se da je predsjednik Abas stvorio prijelaznu tehnokratsku vladu koja ne uključuje ministre povezane s Hamasom", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki na redovitoj konferenciji za novinare.

"Na temelju onoga što sada znamo namjeravamo raditi s ovom vladom no budno ćemo pratiti kako bismo bili sigurni da se drži načela koja je danas iznio predsjednik Abas", kazala je aludirajući na Abasovu spremnost da poštuje mirovne dogovore koji su do sada postignuti i načela na kojima se temelje mirovni pregovori s Izraelom.

U Jeruzalemu izraelski dužnosnik koji nije želio biti imenovan kazao je kako je ta država duboko razočarana State Departmentom.

Izraelski ministri oštro kritizirali SAD

Više izraelskih ministara u utorak je oštro kritiziralo odluku američke diplomacije da će "raditi" s novom palestinskom vladom koja podupire islamistički pokret Hamas.

"Nažalost, američka naivnost potukla je sve rekorde. Svaka suradnja s Hamasom, koji ubija žene i djecu, neprihvatljiva je", rekao je ministar za komunikacije Gilad Erdan, član izraelskog kabineta za nacionalnu sigurnost.

Ovaj bliski suradnik premijera Benjamina Netanyahua nazvao je to "američkom predajom koja može samo naštetiti izgledima za obnovu mirovnih pregovora" s Palestincima.

Washington je objavio da će raditi s novom "prijelaznom tehnokratskom" palestinskom vladom unatoč pozivu Izraela na međunarodni bojkot. Nova vlada u ponedjeljak je položila prisegu pred palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, što se tumači znakom pomirbe s Hamasom, koji se zalaže za uništenje Izraela.

"U ovom trenutku čini se da je predsjednik Abas stvorio prijelaznu tehnokratsku vladu koja ne uključuje ministre povezane s Hamasom", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki na redovitoj konferenciji za novinare u ponedjeljak.


"Na temelju onoga što sada znamo namjeravamo raditi s ovom vladom, no budno ćemo je pratiti kako bismo bili sigurni da se drži načela koja je danas iznio predsjednik Abas", kazala je, aludirajući na Abasovu spremnost da poštuje mirovne sporazume koji su dosad postignuti i načela na kojima se temelje mirovni pregovori s Izraelom.

"Ne razumijem američku poruku", rekao je ministar za strateške poslove Youval Steinitz, koji je također član kabineta za nacionalnu sigurnost. "To je Hamasova vlada, teroristička vlada", ustvrdio je Steinitz.

Ultradesničarski ministar gospodarstva Naftali Bennett rekao je za javni radio da ta palestinska "teroristička vlada nije legitimna".

"Sada treba prijeći u ofenzivu", kazao je Bennett, koji zagovara aneksiju Goush Etziona, židovskih naselja nedaleko od Betlehema na Zapadnoj obali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.