Šef Nacionalne sigurnosne agencije priznao: SAD je izvodio cyber napade na druge države

NA SKALI od jedan do deset, spremnost SAD da odoli velikom cyber napadu na svoju infrastrukturu je "otprilike tri", priznao je šef Nacionalne sigurnosne agencije i Američke cyber komande u rijetkom govoru na cyber konferenciji u Aspenu.

General Keith B. Alexander kazao je kako su se kompjuterski napadi na američke energetske mreže, vodna postrojenja i ostalu ključnu infrastrukturu u periodu između 2009. i 2011. godine uvećali 17 puta. Za napade je optužio kriminalne bande, hakere i druge države.

Trebaju nam bolji zakoni


Poručio je kako odgovornost za te slabosti snose vlasti i IT industrija zajedno, iako je rapidan razvoj tehnologije taj koji je SAD izložio cyber riziku. Pritom je apelirao na da se donsese zakon koji će NSA-u omogućiti da postavi sigurnosne standarde za infomrmacijsku strukturu, izrazivši nadu da će doći do "dobrovoljno pristanka i suglasnosti s tim standardima. Ne treba ni spominjati da su brojni prijedlozi zakopna koji su prošli ili prolaze kroz Kongres, a tiču se cyber sigurnosti, izazvali oštre reakcije javnosti i građanskih udruga.

Za razliku od cyber obrane, Alexander je rekao da je SAD bolje pripremljen za izvođenje vojnih cyber napada na potencijalne mete. Naveo je kako su slične akcije već izvođene i da je na predsjedniku da odluči o pokretanju takvih operacija. Naravno da mu je odmah postavljeno pitanje ima li SAD kakve veze s virusima StuxNet, koji je poharao iranska nuklearna postrojenja, i Flame, koji je služio za špijunažu na Bliskom istoku, ali je Alexander odbio komentirati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.