Šef njemačke tajne službe podnio ostavku zbog istrage o neonacistima

NAKON što je otkriven niz propusta tijekom istrage o neonacističkoj ćeliji Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja je u ubilačkom pohodu usmrtila 10 osoba, predsjednik Službe za zaštitu ustavnog poretka Heinz Fromm jučer je podnio ostavku.

Fromm je na toj funkciji proveo 12 godina i važi za jednog od najiskusnijih njemačkih stručnjaka na području sigurnosti. "Glave" mu je na koncu došao skandal vezan uz NSU, koja je na području Njemačke djelovala preko deset godina beza da su je sigurnosne službe otkrile. Ono što je najspornije u cijeloj priči jest činjenica koja je na vidjelo isplivala prošlog tjedna, koja sugerira kako su neki djelatnici njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka sustavno uništavala dokumente o NSU. Ministarstvo unutrašnjih poslova o tome bi se trebalo očitovati do četvrtka, nakon čega će o svemu biti informiran i Bundestag, napominje Deutsche Welle.

Nakon uništavanja važnih dokumenata na vidjelo je izašlo da je Služba za zaštitu ustavnog poretka već 2003. godine trebala imati indicije o postojanju NSU-a. Ovo, kako tvrdi Berliner Zeitung, proizilazi iz pisma koje je uputila talijanska Služba za zaštitu ustavnog poretka svojim njemačkim kolegama u prosincu 2011. godine.

Valja napomenuti i kako opozicija nije zadovoljna ostavkom Fromma, jer smatraju kako je on otišao da bi zaštitio neke druge ljude. Tvrde kako njegov odlazak neće pridonijeti razjašnjenju skandaloznih propusta u radu sigurnosne agencije, već će se afera razvodniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.