Šefovi na HRT-u na karticama mogu ispeglati pet milijuna kuna godišnje: Radman sebi odobrio čak 50.000 kuna mjesečno!

Foto: Hina

GORAN RADMAN, glavni ravnatelj HRT-a, svaki mjesec na službenoj kartici firme može potrošiti 50.000 kuna. Odobrio je to Radman sam sebi, u odluci koju je potpisao 3. travnja ove godine.

Pravilnik o korištenju poslovnih kreditnih kartica Radman je donio pozivajući se na Statut HRT-a. Osim sebi, povlasticu korištenja službene kartice odobrio je ravnateljima poslovnih jedinica, glavnim urednicima kanala, rukovoditeljima radnih jedinica HRT-a, te dopisnicima u inozemstvu i Hrvatskoj.

Uz Radmana, najveći mjesečni iznos na raspolaganju ima dopisnica iz Washingtona Branka Slavica. Njoj je također dozvoljeno da mjesečno potroši 50.000 kuna. Nešto lošije prošao je dopisnik u Bruxellesu, koji mjesečno na HRT-ovu karticu smije ispeglati do 30.000 kuna.

Jednako toliko, 30.000 kuna mjesečno, na raspolaganju na službenoj kartici imaju i ravnatelji poslovne jedinice. Svi ostali djelatnici HRT-a kojima je odobreno korištenje službene kartice, dakle glavni urednici kanala, rukovoditelji radnih jedinica i dopisnici unutar Hrvatske, mjesečno na službenim karticama mogu ispeglati do 10.000 kuna.

Više od pet milijuna kuna godišnje za peglanje na karticama

"Ovlaštene osobe mogu koristiti poslovnu karticu za bezgotovinska plaćanja poslovno opravdanih troškova kao što su: troškovi goriva, rent-a-car u inozemstvu, taxi usluga u inozemstvu i troškovi reprezentacije. U slučaju troškova reprezentacije korisnik kartice mora imati odobrenje ovlaštene osobe koja ima pravo reprezentacije. Sredstva za pokriće troškova nastalih korištenjem poslovne kreditne kartice moraju biti planirana u Financijskom planu i/ili Planu nabave HRT-a", stoji u obrazloženju Radmanove odluke.

Pozabavimo se malo elementarnom matematikom. Ako bi Radman i dopisnica iz Washingtona Slavica svaki mjesec karticu peglali do limita, samo na njih bi se za ovaj trošak godišnje izdvajalo 1,2 milijuna kuna. Dopisnik iz Bruxellesa i četiri ravnatelja poslovnih jedinica na raspolaganju imaju dodatnih 1,8 milijuna kuna godišnje. Glavni urednici, njih 17, na službenim karticama godišnje bi mogli potrošiti više od dva milijuna kuna.

Sve skupa to ispada više od pet milijuna godišnjeg troška na službenim karticama, bez da smo uopće uračunali troškove dopisnika unutar Hrvatske, koji također na raspolaganju imaju po 10.000 kuna mjesečno. 

Kako se štedi na HRT-u

Još jedan je to primjer kako se "štedi" na HRT-u. Zbog štednje je Radman, podsjećamo, nedavno odlučio ukinuti tzv. "mala dopisništva". Istovremeno je 25 urednika i rukovoditelja na Prisavlju dobilo veće plaće. Nekima su mjesečna primanja skočila i do 18.000 kuna.

Sličan odnos šefova HRT-a prema javnom novcu vidljiv je i u nedavnoj odluci da iz Bruxellesa povuče novog dopisnika Damira Matkovića manje od mjesec dana nakon što je imenovan. Do problema je došlo jer se bivši dopisnik iz Bruxellesa Željko Korpar nije želio seliti, a šefovi su ga podržali, iako je to HRT skupo koštalo: sada će, naime, morati platiti 35.000 eura za dvogodišnji najam stana koji je iznajmljen za Matkovića.

U cijeloj aferi oko briselskog dopisnika spornom se pokazala i Korparova plaća koja, prema tvrdnjama iz Matkovićevog pisma koje je snažno odjeknulo na Prisavlju, godišnje iznosi 183.000 kuna. Usprkos tome netko je na HRT-u izračunao da bi jeftinije bilo Korpara nametnuti Matkoviću za pomoćnika, pa u Bruxellesu plaćati dva čovjeka, nego za stotinjak tisuća kuna Matkoviću nabaviti kameru i tako mu omogućiti da svoj posao obavlja samostalno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.