Siriza pristala na nastavak privatizacije

Foto: Hina

TEHNIČKI pregovori između grčke vlade i vjerovnika o reformama koje Grčka treba provesti u zamjenu za nastavak financijske pomoći, još nisu dali rezultata i sada se kao mogući rok spominje sljedeći tjedan ili pak kraj ovoga mjeseca.

Grčki ministar gospodarstva George Statakis izjavio je u srijedu u Ateni da bi pregovori trebali uroditi dogovorom sljedeći tjedan.

S druge strane, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nada se da se dogovor "može postići do kraja ovog mjeseca".

Od prošlog petka do ponedjeljka navečer u Bruxellesu su se vodili pregovori između grčke vlade i stručnjaka Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, a Atena se nadala da se dogovor o reformskim mjerama može postići tijekom ovoga tjedna.

U pregovorima je postignut određen napredak, ali nedovoljan da bi to pitanje došlo pred ministre financija eurozone koji trebaju odlučiti o nastavku pomoći.

Popis vjerodostojnih reformi

Grčka mora svojim vjerovnicima predstaviti popis vjerodostojnih reformskih mjera kako bi mogla računati na dio od preostale tranše pomoći iz sadašnjeg programa financijske pomoći u iznosu od 7,2 milijarda eura. Ako uskoro ne dobije financijsku pomoć, Grčkoj prijeti bankrot.

Tijekom ovoga mjeseca Grčka mora vratiti 820 milijuna eura kreditnih obveza te izdati 2,4 milijarda eura trezorskih zapisa kako bi država mogla funkcionirati.


U srijedu je predviđena telefonska konferencija radne skupine za euro, koju čine stručnjaci u ministarstvima financija zemalja članica eurozone, a na konferenciji bi se trebalo razmotriti trenutačno stanje u pregovorima, nakon čega bi se oni trebali nastaviti.

Grčka je vlada predala krajem prošlog tjedna svojim vjerovnicima popis mjera, koje bi, prema njezinim izračunima, trebale donijeti dodatnih 3,7 milijarda eura ove godine. Ključna mjera na tom popisu je borba protiv poreznih utaja.

Vlada krajnje lijeve stranke Sirize pristala je i na nastavak privatizacije, što je u početku odbijala. Ove godine grčka vlada planira prikupiti 1,5 milijarda eura od privatizacije luke Pirej i 14 regionalnih zračnih luka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.