Švedska vojska u protuobavještajnoj operaciji zbog "podvodne prijetnje"

Foto: Chief Master Sgt. Gary Emery (Wikipedija)

ŠVEDSKA VOJSKA je u petak razmjestila zrakoplove i brodove u Štokholmski arhipelag kao odgovor na "strane podvodne aktivnosti," operacija se nastavlja u subotu.

"Ovo će se nastaviti dok ne zaključimo da smo završili," rekao je glasnogovornik vojnih snaga za agenciju TT.

"Mi pokušavamo provjeriti informaciju koju smo dobili jučer, za koju ocjenjujemo da je stigla iz pouzdanog izvora, i provjeravamo njen sadržaj," dodao je Jesper Tengroth.

Ministar obrane Peter Hultqvist kaže da redovito prima izvještaje o "dobro utemeljenoj i neophodnoj" operaciji u kojoj sudjeluje oko 200 vojnika.

"Ja imam puno povjerenje u njihovu procjenu," rekao je ministar u petak.

Protuobavještajna operacija

U šturom priopćenju objavljenom na stranicama Švedske vojske piše da je "vjerodostojni izvor" ponudio informaciju zbog koje je u tijeku protuobavještajna akcija.

"Mi imamo podršku za analizu koju sada provodimo na području (arhipelaga) u obliku brodova, zrakoplova i pripadnika teritorijalne vojske. Područje ima gust promet, što nas je navelo na javno objavljivanje informacije o tome što tamo radimo," rekao je, prema priopćenju, zapovjednik operacije Jonas Wikström.

Tengroth nije mogao ponuditi detalje o prirodi prijetnje te je odbio odgovoriti na pitanje koja bi točno zemlja mogla biti odgovorna za aktivnosti, piše Local

Lokalne novine Dagbladet Svenska izvještavaju da je aktivnost vojske zamijećena na otoku u Kanholmsfjärdenu, udaljenom samo 50 kilometara od gradskog centra.

Robert Eriksson, koji je početku operacije posvjedočio u svom ribarskom brodu u ranim jutarnjim satima, kaže da je "obalna straža područje nadlijetala ponovno i ponovno dugo vremena", nakon čega je stigla i mornarica.   

"Tamo je bio veliki vojni brod koji se držao podalje prema jugu od Kanholmsfjärden," rekao je.

Stefan Ring, stručnjak za vojnu strategiju pri Švedskom nacionalnom sveučilištu obrane (Försvarshögskolan) kaže da je bilo važno poslati signal.

"U ovakvoj vrsti situacije, u kojoj zamjećujemo eskalaciju na Baltičkom moru, važno je poslati jasan signal da smo spremni za svaku situaciju," rekao je.

"Kad ne bi ništa napravili a na kraju bi se ispostavilo da je tamo uistinu bio nečega, to bi signaliziralo protivnicima da to nama nije važno."

Prema pisanju Locala, Ring je bio suzdržan u povezivanju incidenta s Rusijom, rekavši da je premalo toga poznato da bi se krenulo u dublju analizu.

"Situacija na Baltiku se pogoršala"


U posljednjim mjesecima, Švedska je zabilježila pojačanu aktivnost ruskih zračnih snaga iznad  Baltičkog mora, uključujući i incident u rujnu u kojem su dva lovca bombardera SU24 navodno ušla u švedski zračni prostor, što je ministar vanjskih poslova Carl Bildt nazvao "najozbiljnijom zračnim upadom Rusa" u posljednjem desetljeću. Švedska je zbog navodnog incidenta uložila formalni prosvjed.   

"Kao što je vlada već rekla, situacija na Baltiku se pogoršala," rekao je  Wikström u petak.

Aktivnost ruskih podmornica u Baltičkom podmorju je izazivala veliku nervozu tijekom Hladnog rata. Najpoznatija povijesna zgoda je iz 1981. godine, kad se ruski U137 nasukao na dnu tajnog podvodnog prolaza za švedske podmornice u Blekingeu, na jugu Švedske, samo deset kilometara od Karlskrona, jedne od najvećih mornaričkih baza, izazvavši poveću diplomatsku krizu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.