Talibani nizom napada u Afganistanu počeli proljetnu ofenzivu

Screenshot: YouTube

AFGANISTANSKI talibani krenuli su u ponedjeljak u proljetnu ofenzivu nizom napada u zemlji, posebice u Kabulu, a tri osobe su poginule u Hazniju, objavili su dužnosnici.

U tijeku je napad i u Džalalabadu, gdje su najmanje dvojica samoubojica uspjeli prodrijeti u ministarstvo pravosuđa pokrajinske vlasti.

U Hazniju najmanje tri osobe su ubijene, a osam ih je ranjeno nakon niza napada islamističkih pobunjenika, kazao je zamjenik pokrajinskog guvernera Muhamed Ali Ahmadi.

U glavnome gradu Kabulu "dvije rakete ispaljene su prema sjevernom dijelu međunarodne zračne luke", kazao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki, ustvrdivši da u napadu nije bilo žrtava.

Zračna luka divovske baze Bagram, vojnog kompleksa pod američkim nadzorom sjeverno od Kabula, također je bila meta raketama, objavilo je zapovjedništvo NATO-a u Afganistanu (ISAF).

Talibani su preuzeli odgovornost putem Twittera.

Proljetna ofenziva, nazvana ove godine "operacija Hajbar", prema pobjedi muslimana nad Židovima u prvim godinama islama, počinje između dva kruga predsjedničkih izbora koji će odrediti nasljednika Hamida Karzaija, na vlasti od kraja 2001.

Operacija je namijenjena "prvenstveno stranim osvajačima i onima koji ih podržavaju", objavili su islamistički pobunjenici.

Protjerani s vlasti 2001. od međunarodne vojne koalicije predvođene Amerikancima, talibani otad vode krvavu pobunu koju 12 godina zapadnog vojnog prisustva nije uspjelo zaustaviti.

Nastavak nasilja izaziva zabrinutost, a 51.000 vojnika NATO-a mora napustiti zemlju do kraja godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.