Zar stjuardesa ne smije biti bolesna? HZZO: Bolovanja su opravdana; Croatia Airlines ne odustaje od otkaza!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

UNATOČ tome što je HZZO utvrdio da su bolovanja u Croatia Airlinesu bila medicinski opravdana, Uprava aviokompanije ne odustaje od najavljenih otkaza.

Član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac otkrio je Media servisu da su dobili izvještaj HZZO-a o provedenoj kontroli bolovanja. Obrađeno je 49 ljudi, a za njih 48 utvrđeno je da su bolovanja bila medicinski opravdana, dok jedna osoba bolovanje nije ni otvorila.

"Ne, to ne mijenja našu odluku u pogledu pokretanja postupka jer otkaze nismo ni pokretali zbog razloga bolovanja nego zbog zlouporabe instituta bolovanja u cilju organiziranja nezakonite industrijske akcije", naglašava Širac.

Širac otkriva da su bolovanja bila zbog boli u leđima, glavobolje, zubobolje, viroze, a neki su čak prijavili samo 'određeni medicinski problem'.

"Teško je utvrditi kod kratkotrajnih bolovanja govori li pacijent istinu"

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga nije htio govoriti o nalazu, ali je objasnio. "Opravdanost dugotrajnih bolovanja se relativno lako može utvrditi, ali kod kratkotrajnih je vrlo teško utvrditi govorili li pacijent  istinu ili ne govori isitinu", kaže ravnatelj HZZO-a.

Širac je demantirao u medijima objavljenu infomraciju da je pravna služba upozorila Upravu da su otkazi nezakoniti. To je, kaže, izvučeno iz konteksta.


"Rezime je da trebamo ići u taj postupak jer su postojale sve pretpostavke da Sindikat kabinskog osoblja potpuno legalno organizira štrajk", zaključio je Širac.

Sindikat o otkazima u CA: Zar stjuardesa ne smije biti bolesna?

"Što to znači, da stjuardesa danas ne smije biti bolesna?", tako je najave otkaza zbog masovnih bolovanja u Croatia Airlinesu komentirala Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja. Upozorava na velike moguće troškove kompanije.

Lojo najavljuje tužbe zbog otkaza i kaže da se Croatia Airlines izlaže velikom trošku zbog nepotrebnih sudskih sporova. Tvrdi da se nije radilo ni o kakvoj organiziranoj akciji jer su upravo u tijeku pripreme za štrajk.

"Prema tome ne vidim razloga zašto bi itko normalan, bez obzira na to kakvima nas smatra naša uprava, organizirao takvu akciju i izložio svoje članove rizicima", objašnjava Lojo.

Kaže da su vrlo vjerojatno ljudi odlučili više ne izlaziti ususret poslodavcu i dolaziti bolesni na posao. Uprava, smatra Lojo, najavom otkaza pokušava radnicima utjerati strah u kosti. Ponavlja da će si otkazima aviokompanija stvoriti veliki trošak i to ne samo zbog tužbi.


"Naš direktor je najavio 42 otkaza i misli da u žbunju čuče 42 nove stjuardese. Nažalost, to nije baš tako kako si je on zamislio. Samo školovanje stjuardese stoji 57 000 kuna pa ako to pomnožimo sa 42 doći ćemo do 2 milijuna i 400 tisuća kuna dodatnih troškova za CA", izračunala je Lojo.

Otkrila nam je da su među onima koji su na popisu za otkaz i dva instruktora, pa novo osoblje ne bi imao tko osposobiti.

Sindikalne središnjice: Otkazivanje ugovora o radu radnicima CA-a je nezakonito

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske priopćili su da oštro osuđuju pritisak koji Uprava Croatia Airlinesa vrši nad kabinskim osobljem jednostrano proglašavajući njihova bolovanja - nelegalnom industrijskom akcijom.

"Nitko, pa ni kabinsko osoblje Croatia Airlinesa, ne može utjecati na vrijeme kada će se razboljeti i biti privremeno nesposoban za rad. Odlazak na bolovanje je zakonsko pravo radnika, bolest nije 'skrivljeno ponašanje', a svakako nije opravdani razlog za otkazivanje ugovora o radu", poručuju sindikalne središnjice.


Kažu kako povezivanje bolovanja svojih radnika s prosvjedom sindikalnih središnjica organiziranim 1. svibnja govori o tome kako Uprava planirano otkazivanje ugovora o radu za 42 stjuardesa i stjuarda pokušava opravdati "bilo kakvom, pa i nebuloznom argumentacijom".

Napominju kako su prave namjere jasne upravo kod najave da će potom neke od njih ponovo angažirati ali preko Agencija za privremeno zapošljavanje, putem fleksibilnih i nesigurnih oblika zapošljavanja.

CA nakon HZZO-a traži očitovanje Ministarstva

S obzirom na rezultate provjere HZZO-a, danas su uputili zahtjev Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi - instituciji nadležnoj za nadzor rada HZZO-a, da se očituje o rezultatima provedene kontrole. Istodobno je zatražena i preporuka oko daljnjih mjera zdravstvene zaštite, koje bi se trebale poduzeti među zaposlenicima Croatia Airlinesa kako se slične bolesti ne bi opet ponovile u ovakvom masovnom obliku.

Od ministarstva je također zatražen odgovor na pitanje što se zapravo dogodilo kabinskom osoblju zrakoplova u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja 2013. jer na području grada Zagreba tada nije utvrđena nikakva epidemija, a putnici, kao ni piloti s kojima kabinsko osoblje dijeli radni prostor, nisu prijavili bilo kakva oboljenja.


"S obzirom da su dijagnoze bolovanja raznolike, a riječ je o glavoboljama, zuboboljama, ukliještenosti u leđima, virozama te 'određenom medicinskom problemu', poslodavac smatra kako su neistinite tvrdnje Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova o crijevnoj virozi kao glavnom razlogu bolovanja. Croatia Airlines već je pozvao osoblje s tržišta radne snage, a riječ je o kabinskom osoblju koje je već radilo u kompaniji i koje prolazi proces obnove znanja kako bi se uskoro moglo planirati za letove. Zbog toga je netočna informacija da se raspisivanjem internog natječaja za člana kabinskog osoblja želi nadoknaditi mogući manjak raspoloživih posada, a u slučaju da se otkažu ugovori o radu za navedena 42 člana kabinskog osoblja", stoji u priopćenju.

Hajdaš Dončić: Otkazi u CA su stvar Uprave

Ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nije htio komentirati potez uprave Croatia Airlinesa koja namjerava otpustiti 42 stjuardese koje su prošli tjedan provele na bolovanju, kao ni sadržaj e-maila koji je objavio Večernji list, a u kojem direktorica pravnih poslova Croatia Airlinesa Branka Sremac predsjedniku uprave Krešimiru Kučku i članu uprave Zlatku Šircu piše da bi otkazi zbog prikrivenog štrajka na sudu mogli biti proglašeni nezakonitima.

"Ako vam ne sličim na Božidaru Kalmetu, koji će sa čarobnim štapićem doći i reći: Hura. Dakle, stvar je Uprave, hvala. Uprava ima odgovornost da vodi tvrtku, jel tako. Imam 53 tvrtke i imam 53 direktora", rekao je Hajdaš Dončić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.