Ogroman skandal u ruskoj vojsci. Dvojica vojnika poslala apel netom prije smrti

Screenshot: Telegram

Rusku vojsku potresa skandal koji je eskalirao smrću dvojice operatera dronova. Telegram kanali objavili su apel vojnika Sergeja Gritsaija, poznatog kao Ernest, i Dmitrija Lisakovskog, poznatijeg kao Goodwin, u kojem su naveli da su zbog sukoba sa zapovjedništvom prebačeni u jurišne odrede. Nedugo nakon toga obojica su poginula tijekom borbenih zadataka.

Tko su Malofejev i Djumin?

Ernest i Goodwin bili su dio propagandne Telegram mreže ruskih nacionalista, koji tijekom rata ne biraju riječi u napadima na vojni vrh. Radi se o mreži koja je podržavala Prigožina i generala Surovikina. Također, smatra se da imaju političku podršku Konstantina Malofejeva i Alekseja Djumina, dvojice moćnih ljudi za koje se vjeruje da su u sukobu s vojnim vrhom. 

Malofejev je poznati ruski milijarder, za kojeg se smatra da je bio sponzor "ruskog proljeća" u istočnom dijelu Ukrajine 2014. godine. Njegov bivši PR Aleksandar Borodaj postao je prvi čelnik tzv. Donjecke Narodne Republike, a šef sigurnosne službe Igor Girkin imenovan je ministrom obrane. Zbog toga je Malofejev bio jedan od prvih Rusa koji su bili obuhvaćeni zapadnim sankcijama.

Aleksej Djumin donedavno je bio guverner Tulske oblasti, a odnedavno je tajnik Državnog vijeća. Analitičari smatraju da se time želi ojačati instituciju Državnog vijeća, a već se neko vrijeme pojavljuju glasine da je on odabir ruskih elita za novog predsjednika Rusije nakon Putina. Također, vjeruje se da ima velik utjecaj unutar FSB-a.

Optužbe na račun zapovjedništva

Sve u svemu, radi se o izuzetno politički moćnim osobama koje vjerojatno stoje iza mreže propagandnih Telegram kanala ruskih nacionalista. Ernest i Goodwin bili su jako poznati u tim krugovima i zbog toga je slučaj glasno odjeknuo.

U posljednje vrijeme Ernest i Goodwin optuživali su svog zapovjednika za trgovinu drogom, krađe i sabotaže. Sve to prenosilo se na raznim Telegram kanalima koji imaju velik utjecaj u ruskoj javnosti. Kako se skandal počeo širiti društvenim mrežama, ministarstvo i Glavni stožer shvatili su tu situaciju vrlo ozbiljno.

Nakon optužbi prebačeni u jurišne postrojbe

Nedugo nakon toga Goodwin i Ernest prebačeni su u jurišne postrojbe. U ovom ratu operatere dronova nerijetko se prebacuje u pješaštvo, nakon čega često pogibaju u bitkama. Stoga zapovjednici nisu morali posebno opravdavati svoj potez. Takve situacije događale su se i u ukrajinskoj vojsci, no OS Ukrajine izdvojio je operatere bespilotnih letjelica u zasebnu kategoriju i tako riješio taj problem. Ruska strana to nije napravila.

Kao što smo spomenuli, riječ je o sukobu sa zapovjednikom pukovnije. Goodwin je jednog zapovjednika optuživao da radi za zapadne obavještajne službe jer namjerno određuje gađanje vojnih ciljeva koji nisu u skladu s onim što Goodwin smatra da je potrebno gađati.

Sam Goodwin nije se prvi put našao u takvoj situaciji. On je još 2014. godine, kad je prestao raditi kao odvjetnik u Moskvi te se u Donbas došao "boriti za Novorosiju", ušao u sukob s vlastima DNR-a, nakon čega je završio u zatvoru. Slično se ponašao i poznati Igor Girkin (Strelkov), koji je također često ulazio u sukobe s lokalnim vlastima i zapovjednicima.

Sukob Rusa i DNR-a

Ovo je u suštini sukob vlasti i zapovjednika DNR-a s vojnim osobljem koje dolazi iz Rusije. Na Telegram kanalima ističe se da je zapovjednik pukovnije Ukrajinac, odnosno "DNR-ovac", a da su poginuli vojnici iz Rusije. Ruski vojnici s vremena na vrijeme žale se da ih zapovjednici i vojnici iz Donjecka tretiraju kao građane drugog reda šaljući ih u najopasnije i najneizvjesnije misije. Istovremeno, postrojbe DNR-a smatra se jednima od najspremnijih i najmotiviranijih. Upravo one napreduju u smjeru Pokrovska.

Čim je počeo obračun unutar vojske DNR-a, operacija u smjeru Pokrovska je stala, odnosno prilično se stišala. To stvara i velik problem na razini cjelokupnih ruskih snaga koje djeluju na ukrajinskom teritoriju. Naime, glavni kontingent kojim se sada popunjava kadar čine regrutirani kriminalci i ugovorni vojnici, dakle neprofesionalan kadar.

Sličan problem imala je i ukrajinska vojska krajem prošle godine, kad su se redovi popunjavali nemotiviranim naknadno mobiliziranim kadrovima. Ipak, rusko zapovjedništvo je unatoč svim tim problemima uspješno izgradilo sustav kontrole tih kontingenata. On je prilično surov i daje mogućnost zapovjedniku da vrlo slobodno djeluje prema podređenima, no postigao je određene rezultate.

Problem sustava 

Upravo su zbog toga kritike zapovjednika koje se šire Telegram kanalima vrlo problematične. Ako se krene u smjene ili neposlušnost prema zapovjednicima na temelju pritužbi vojnika, cijeli sustav kontrole mogao bi se urušiti. U najmanju ruku to bi dovelo do smanjenja borbene učinkovitosti i discipline, a u najgoroj situaciji i do formiranja raznih naoružanih bandi, koje bi nakon fronta mogle nastaviti djelovati po ruskim gradovima.

Za rusku vojsku, ali i vojni i politički vrh Rusije, problematično je to što opet glavne kritike dolaze iz istog propagandnog kruga ruskih nacionalista koji drže Telegram kanale. Upravo su oni podržavali Prigožina prilikom vojne pobune i dizali paniku tijekom ukrajinske ofenzive u Kurskoj oblasti. Ta mreža sustavno potpiruje svako neslaganje i probleme u vojsci i ruskom društvu. Posljednje je neslaganje na relaciji vojnici – zapovjednici.

Što je u pozadini?

Kako smo već spomenuli, vjeruje se da tu mrežu nadziru Malofejev i Djumin, koji su u sukobu s vojnim zapovjedništvom. Nakon smjene Sergeja Šojgua ta je mreža proljetos aktivno podržavala Djumina za ministra obrane. Također, proširila se priča da će upravo Djumin uspješno odbiti ukrajinsku ofenzivu u Kurskoj oblasti. Treba podsjetiti da FSB, a ne vojska, upravlja akcijama u Kurskoj oblasti. Međutim, takve glasine brzo su bile demantirane.

Ohrabrena smjenom Šojgua, ta mreža dalje djeluje s ciljem da smijeni generala Gerasimova i ostale zapovjednike. Te procese vrlo pomno prate i u Ukrajini i na Zapadu, gdje se mrežu ruskih nacionalista doživljava poput "saveznika" u borbi protiv političkog vrha Ruske Federacije. To se možda čini iluzorno, ali sigurno utječe na neke odluke Zapada i Ukrajine.

Destabilizacija koja je tek u povojima

Primjerice, takvi sukobi unutar ruskog društva sigurno utječu na odluku Ukrajine da se nastavi boriti jer se očekuju novi nemiri unutar Rusije. Uz to, ako Ukrajina dobije mogućnost korištenja zapadnih projektila za ciljeve na ruskom teritoriju, očekuje se da će to izazvati novu pomutnju među ruskim nacionalistima, što će uzrokovati nove nemire u vojsci.

Ipak, potencijalni procesi destabilizacije trenutno su tek u povojima i Kremlj to zasad vrlo brzo može zaustaviti naglim jačanjem kontrole informacijskog prostora. S druge strane, Kremlj dosad nije rješavao probleme čim nastanu, već ih je odgađao dok situacija ne eskalira, kao u  slučaju pobune Wagnera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.