Akcija mladih o novom porezu: Cilj je uništenje malih obiteljskih iznajmljivača

Foto: PIXSELL/Zvonimir Barisin

Vijećnik Unije Kvarnera u skupštini Primorsko-goranske županije Nedo Pinezić ustvrdio je da je prijedlog porezne reforme vezan uz iznajmljivače obiteljskog smještaja dio dugogodišnje dobro osmišljene strategije "deturistifikacije" lokalnog stanovništva na obali i otocima.

Predloženi paket mjera postiže zastrašujući rezultat - oslobađanje najatraktivnijih lokaliteta u Hrvatskoj, a to su obala, otoci i središte svakog većeg mjesta od domicilnog stanovništva, rekao je Pinezić na konferenciji za medije.

Strategija hrvatskog turizma utvrđuje smanjenje kapaciteta smještaja u domaćinstvu, a povećanje u hotelskom smještaju, resortima i u skupnom smještaju. Lokalnim samoupravama se omogućuje da procijene da obiteljski smještaj predstavlja prekomjerni turizam, a to će onemogućiti da se djeca bave istom djelatnošću kao roditelji i djedovi, naveo je Pinezić. 

"Kako se može izjednačavati nekoga tko ima desetak apartmana s malim obiteljskim iznajmljivačima?"

Istaknuo je da je povećana naknada za niz usluga i pristojbi za obiteljske iznajmljivače te se doseže neizdrživa razina davanja i obveza vlasnika obiteljskog smještaja.

Županijski vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić upitao se kako se može zakonom izjednačivati iznajmljivače s desetak apartmana s malim obiteljskim iznajmljivačima, turistički najam u cjelogodišnjim destinacijama poput Zagreba ili Dubrovnika s onima gdje sezona taje dva ili tri mjeseca.

Cilj je uništenje malih obiteljskih iznajmljivača u korist stranog kapitala i velikih hotelskih lanaca, zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.