Aktivist oslobođen u razmjeni zarobljenika: Mislio sam da me vode na pogubljenje

Foto: Profimedia

Vladimir Kara-Murza rekao je da na dan kada je odveden iz zatvorske ćelije u Sibiru kako bi bio prebačen u rusku prijestolnicu, nije imao pojma da je dio razmjene zatvorenika. "Te noći kada su me odveli iz ćelije u Sibiru, bio sam siguran da me izvode na pogubljenje", rekao je za Sky News dan nakon što je oslobođen.

Britansko-ruski državljanin služio je 25-godišnju kaznu za izdaju i proveo je više od dvije godine u zatvoru u Rusiji. Uhićen je u travnju 2022. godine nakon što je CNN emitirao intervju u kojem on govori da Rusiju vodi "režim ubojica". Kara Murza je rekao da je, dok je bio iza rešetaka, sa suprugom razgovarao samo jednom, a sa svojih troje djece dva puta.

Podsjetimo, dvadesetak ljudi iz zemalja poput Rusije, SAD-a, Njemačke, Poljske, Slovenije, Norveške i Bjelorusije razmijenjeno je jučer, što je odluka koja je naišla na kritike njemačkih građana nakon što je vlada pristala osloboditi Vadima Krasikova, Rusa osuđenog za ubojstvo bivšeg čečenskog militanta u Berlinu 2019. godine.

"Rusija zaslužuje bolje od korumpirane, autoritarne diktature"

Obraćajući se onima koji su bili kritični prema razmjeni, Murza je rekao da je jedino važno da je 16 ljudskih života spašeno provođenjem sporazuma. Unatoč tome što je napustio Rusiju, Murza je rekao da je siguran da će se jednog dana vratiti i da je svjestan opasnosti koje bi povratak mogao imati.

"Riječ 'sigurno' nije riječ koju mi kao ruski oporbeni političari imamo u svom rječniku", rekao je, dodajući: "Ali ja volim svoju zemlju, vjerujem u ono što radim, bez obzira na to koliko su te riječi uprljane propagandom Kremlja."

Također je kritizirao način na koji Vladimir Putin trenutno vlada zemljom, za koju je rekao da ne predstavlja cijelo stanovništvo. "Rusija zaslužuje puno bolje od toga da je vodi korumpirana, autoritarna diktatura. Mislim da Rusija zaslužuje biti normalna demokratska zemlja", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.