Albanku osudili u pola godine. Banožić 11 mjeseci od nesreće nema ni optužnicu

Foto: Facebook, Sime Zelic/PIXSELL

ALBANSKA državljanka Klevisa Ymeri danas je pred Općinskim sudom u Dubrovniku osuđena na kaznu zatvora od četiri godine zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa, odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Istodobno joj je produljen i istražni zatvor.

Riječ je o teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 9. travnja na području Ratac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj su živote izgubili brat i sestra, Stjepan (21) i Katarina (19) Đerek.

Od trenutka nesreće do nepravomoćne presude prošlo je pet mjeseci i 22 dana.

Od Banožićeve nesreće prošlo gotovo 11 mjeseci

11. studenog prošle godine tadašnji ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo 41-godišnji vozač kombija Goran Šarić.

Prema optužnici, bivšeg ministra se tereti da je upravljao automobilom iz smjera Vinkovaca prema Županji. Vozio je, navedeno je, neprilagođenom brzinom te u pretjecanju kolone prešao na suprotnu stranu iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog skupa vozila ispred njega.

Od nesreće je prošlo skoro 11 mjeseci, a suđenje još nije ni počelo. Odnosno, Banožiću još nije potvrđena ni optužnica. 

Prošlog tjedna je Županijski sud u Vukovaru odbio žalbu Banožićeve obrane kojom se tražilo izdvajanje zapisnika o vještačenju i mišljenje Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i očitovanje vještaka.

Nakon što se strankama dostavi rješenje o odbijanju žalbe slijedi zakazivanje sjednica optužnog vijeća na kojoj će biti potvrđena optužnica.

Tek kad optužnica bude potvrđena slijedi suđenje koje će se održati na vinkovačkom Općinskom sudu, s obzirom na to da je nesreća bila na mjestu koje potpada pod nadležnost tog suda.

Banožić: Kada promatramo fiziku, vidimo da to nije kako je opisano

Podsjetimo, Banožića se tereti da je započeo pretjecanje iako prometni trak nije bio slobodan na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu svog vozila i onoga koje je pretjecao.

Banožić je, navodi se u optužnici, udario prednjim dijelom svog vozila u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 41-godišnji vozač preminuo na mjestu nesreće.

O mišljenju prometnog vještaka Banožić je govorio i u svom prvom intervjuu za RTL. "Prije svega kada promatramo stranu fizike, vidimo da to nije baš tako kako je opisano, far u far. Odnosno, bio je tu malo drugačiji događaj koji ja prije svega očekujem od vještaka da utvrde. Očekujem od vještaka da utvrdi što do sada nije bilo, da se jasno vidi gdje je to kočenje počelo. Jer, ako sam ja kočio, kako sam ja preticao?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.