Američka ministrica financija Janet Yellen je u srpnju tijekom putovanja u Peking jela halucinogene gljive u jelu jian shou qing. Vijest o tome da je ministrica jela "čarobne" gljive donio je popularnost lancu restorana u Yunnanu, gdje je Yellen večerala. Svoje iskustvo je prepričala CNN-u te rekla da nije znala da su gljive u jelu halucinogene.
"Bilo je ukusno jelo od gljiva. Nisam znala da te gljive imaju halucinogena svojstva. Kasnije sam to saznala", rekla je Yellen za CNN te dodala da ona nije organizirala večeru u Kini i da nije sama naručila jelo s gljivama.
"Nije bilo posljedica nakon konzumiranja gljiva"
Američka ministrica kaže da je pročitala da halucinogene gljive, ako se pravilno kuhaju, ne stvaraju halucinacije onome tko ih pojede.
"Svi smo uživali u gljivama. Nitko od nas nije imao nikakve loše posljedice nakon konzumiranja", rekla je Yellen.
O kakvim je gljivama riječ?
Jelo je napravljeno od gljiva Lanmaoa asiatica, čiji dijelovi postaju plavi kada se zagrizu. Jian shou qing, što se doslovno prevodi kao "vidi plavu ruku", dobio je ime po jednoj od svojih definirajućih karakteristika - unutarnja površina gljive postaje plava kada se reže i zagrize.
Smatraju se otrovnima jer potencijalno mogu izazvati halucinacije. Yellenino srpanjsko putovanje u lanac restorana Yunnan, pod nazivom Yi Zuo Yi Wang, privuklo je pozornost zbog vrlo tražene gljive cijenjene zbog svojih jedinstvenih svojstava.
Yi Zuo Yi Wang specijaliziran je za yunnansku hranu, popularnu regionalnu kuhinju iz dijela jugozapadne Kine koja graniči s Vijetnamom, Laosom i Mjanmarom.
Vlasnik restorana u kojem je američka ministrica večerala kazao je da će nakon njezina posjeta trebati radnike koji će samo raditi na rezanju gljiva.