Američka savezna država će pedofile moći kažnjavati kirurškom kastracijom

Ilustracija: Shutterstock

Američka savezna država Louisiana postala je prva država u SAD-u koja će osuđene pedofile moći kažnjavati kirurškom kastracijom, prenosi Newsweek.

Zakon koji je nedavno predložio republikanski guverner Jeff Landry stupio je na snagu sinoć.

Novi zakon daje državnim sucima ovlast kažnjavanja seksualnih prijestupnika koji su proglašeni krivima za određene seksualne zločine, uključujući silovanje, zlostavljanje i incest, protiv djece mlađe od 13 godina.

Jedina savezna država koja omogućava kiruršku kastraciju

Louisiana se nada da bi prijetnja kirurškom kastracijom mogla djelovati kao preventiva za one koji čine seksualne prijestupe nad djecom.

Međutim, ovo nije sveobuhvatna kazna za sve seksualne prijestupnike, a o njoj odlučuje sud. U prijedlogu zakona stoji i da vještak medicinske struke mora utvrditi "da je okrivljenik odgovarajući kandidat za operaciju".

Ako počinitelj odbije operaciju, mogao bi biti osuđen na dodatnih pet godina zatvora. Osobe mlađe od 17 godina koje su proglašene krivima za seksualne zločine ne smije se osuditi na kiruršku kastraciju.

Louisiana već više od 15 godina ima zakon koji dopušta kemijsku kastraciju. Druge države, uključujući Georgiju, Iowu i Kaliforniju, također imaju neki oblik zakona o kemijskoj kastraciji. Kemijska kastracija uključuje upotrebu lijekova za ograničavanje proizvodnje testosterona te smanjenje seksualnog nagona.

Kirurška kastracija daleko je invazivnija i uključuje uklanjanje oba testisa. Trenutno se prakticira samo u Češkoj i Nigeriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.