Američki i zapadni dužnosnici dogovaraju detalje mjere zbog koje je Putin prijetio

Foto: EPA

AMERIČKI i zapadni dužnosnici dovršavaju planove za ograničavanje cijene ruske nafte.

Dužnosnici su rekli da još nije odlučeno o rasponu cijena, međutim jedna osoba upoznata s procesom rekla je da će gornja granica biti određena u skladu s prosjekom od 63 do 64 dolara po barelu, javlja Sky News.

Takva je razina u skladu s nedavnim komentarima američke ministrice financija Janet Yellen da bi ograničenje cijene na oko 60 dolara po barelu "Rusiji dalo poticaj da nastavi s proizvodnjom nafte".

Administracija predsjednika Joea Bidena vidi ograničenje cijena kao način da se smanje prihodi od nafte za Rusiju, koji su glavni izvor financiranja za njezin rat protiv Ukrajine, dok bi se istovremeno izbjegli nagli skokovi cijena nafte. Gornja granica bit će određena u nadolazećim tjednima, prije 5. prosinca, kada kreće europski embargo na rusku naftu.

Putin prijetio Europi

Podsjetimo, Putin je ranije zbog najave EU da bi mogla ograničiti cijene ruskih energenata prijetio Europi.

"Daljnja primjena politike sankcija može, bez pretjerivanja, prouzročiti još teže, pa i katastrofalne posljedice na svjetskom energetskom tržištu", rekao je Putin. 

"Sankcije protiv Rusije uzrokuju mnogo više štete upravo zemljama koje ih uvode", rekao je, što je dosad puno puta ponovio, ističući da su cijene energenata u zapadnim zemljama eksplodirale. Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se ostale zemlje proizvođači nafte odupiru zapadnim zahtjevima za povećanjem proizvodnje kako bi se nadoknadila bojkotirana ruska nafta i spriječio rast cijena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.