Američki obavještajci: Rusija, Kina i Iran potiču podjele u SAD-u prije izbora

Foto: Profimedia

Rusija, Kina i Iran namjeravaju širiti podjele među Amerikancima uoči izbora 5. studenog te je moguće poticanje nasilja nakon što birači iziđu na birališta, rekli su američki obavještajni dužnosnici.

Poticanje podjela i postizbornog nasilja

Dužnosnici, koji su izvijestili novinare o sigurnosti američkih izbora, rekli su da bi se strani agenti mogli opredijeliti za fizičke prijetnje i nasilje, i da će vrlo vjerojatno provoditi operacije dezinformiranja kako bi stvorili nesigurnost i podrivali izborni postupak.

"Strani akteri, posebice Rusija, Iran i Kina, namjeravaju raspirivati narative kako bi podijelili Amerikance i podrivali povjerenje u američki demokratski sustav. Ove aktivnosti u skladu su s onim što ovi akteri smatraju svojim interesima, iako se njihove taktike neprestano razvijaju", rekao je dužnosnik iz Ureda direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI).

Dodao je da su akteri utjecaja, "posebno iz Rusije, Irana i Kine", naučili iz prethodnih iskustava izbora u SAD-u te da su bolje pripremljeni za iskorištavanje prilika za izazivanje nemira.

Ti akteri mogli bi se pozivati na iste alate koje su upotrebljavali u predizbornom periodu, posebice informacije i kibernetičke operacije, te bi mogli razmotriti fizičke prijetnje i nasilje, rekao je dužnosnik ODNI-ja.

No američka obavještajna služba nije primijetila suradnju između Rusije, Kine i Irana glede aktivnosti utjecanja na izbore, rekao je dužnosnik. I dok strani agenti mogu pokušati omesti proces na izborni dan, potičući nezadovoljstvo, izborni sustav dovoljno je siguran da ne mogu utjecati na ishod izbora.

Strani akteri

"Neki strani akteri također mogu potaknuti prosvjede i nasilno djelovanje tijekom ovog (postizbornog) razdoblja," rekao je dužnosnik ODNI-ja. "Iran i Rusija najspremniji su barem razmotriti taktike koje bi pridonijele takvom nasilju."

Deklasificirani memorandum koji je nakon brifinga objavio Nacionalni obavještajni savjet (NIC) - najviše analitičko tijelo američke obavještajne službe - upozorio je da će strani operativci gotovo sigurno širiti lažne tvrdnje o izbornim nepravilnostima nakon glasanja.

Također bi se mogli poslužiti kibernetičkim napadima i špijunažom da ometu ili izmijene vijesti i javne vladine stranice u svrhu poticanja konfuzije o rezultatima i širenja dezinformacija o prebrojavanju listića, posebice u neizvjesnim utrkama.

I dok rusko veleposlanstvo i iranska misija pri Ujedinjenim narodima nisu odgovorili na zahtjev za komentarom, glasnogovornik kineskog veleposlanstva rekao je da Kina nema namjeru miješati se u izborni proces i da se nada tkogod da pobijedi na izborima, da će "biti predan izgradnji zdravih i stabilnih kinesko-američkih odnosa."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.