Rukovao se s predsjednikom SAD-a, izvadio pištolj, upucao ga i ubio

Foto: Wikipedia

William McKinley služio je kao dvadesetpeti predsjednik SAD-a, no svoj mandat nije dovršio jer je upucan na jednoj manifestaciji 1901. godine. Bio je to četvrti slučaj atentata na američkog predsjednika od osnutka te države. McKinleyja je naslijedio njegov potpredsjednik Theodore Roosevelt.

Ubojstvo na izložbi

Ubojica se zvao Leon Czolgosz. Bio je radnik iz Detroita te izrazito nezadovoljan društvenom situacijom u zemlji i tako je postao zaokupljen anarhističkim idejama. Inspiracija mu je možda bio ondašnji atentat na talijanskog kralja. Smatrao je da će ubojstvom predsjednika promijeniti tijek američke povijesti.

6. rujna 1901. organizirala se Panamerička izložba u gradu Buffalu, u državi New York. Radilo se o tehnološkoj izložbi raznih inovatora na području Sjeverne i Južne Amerike. Manifestacija je okupila brojne strane goste, kao i društvenu kremu Buffala. Pozvan je i predsjednik McKinley, koji se veselo odazvao.

Tijekom manifestacije McKinley se rukovao s mnogim posjetiteljima i s njima porazgovarao. Tamo se nalazio i Leon Czolgosz, koji je došao naoružan. Nakon što se rukovao s predsjednikom, uperio je u njega revolver pokriven maramom i pucao dvaput. Jedan je metak samo okrznuo McKinleyja, a drugi je završio u njegovom abdomenu.

Tijekom svog mandata McKinley je ratovao sa Španjolskom i potpisao mir u Parizu

Idućih deset dana doktori su se borili za život američkog predsjednika. Vjerovalo se da će preživjeti, no umro je 14. rujna. Njegov nasljednik nastavio je provoditi njegove politike. Theodore Roosevelt osvojio je i vlastiti mandat tri godine kasnije. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1906. godine.

Leon Czolgosz osuđen je na smrt te pogubljen na električnom stolcu mjesec dana nakon atentata. SAD je nakon ovog događaja posvetio više pažnje osiguranju predsjednika.

William McKinley

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.