Amerika očekuje da će Izrael napad na Iran izvesti prije izbora u studenom

Foto: Profimedia

Američki dužnosnici očekuju da će Izrael uzvratiti na iranski napad prije izbora 5. studenoga, prema izvorima CNN-a.

Taj vremenski okvir bi mogao dodatno pojačati nestabilnost na Bliskom istoku neposredno nakon američkih predsjedničkih izbora.

Iako su detalji izraelske odmazde protiv Irana predmet intenzivnih rasprava unutar izraelske vlade, izvori naglašavaju da taj raspored nije izravno povezan s američkim izborima. No, izraelski premijer Benjamin Netanyahu čini se osjetljivim na moguće političke posljedice izraelskih akcija u američkom društvu.

Netanyahu navija za Trumpa

Sukob na Bliskom istoku postao je jedno od ključnih pitanja američkih izbora. Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris suočeni su s pritiskom progresivnih krugova zbog nedovoljne kritike Izraela, dok su republikanci, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, optužili administraciju da nije uspjela riješiti krizu, što je, prema njihovom mišljenju, dovelo do kaosa. Trump je Kamalu Harris optužio da će njezina politika dovesti do "uništenja Izraela", a Netanyahu prema navodima računa na pobjedu Trumpa koji je pozitivnije naklonjen Netanyahuu i njegovim potezima od Bidena i Harris.

Kako se izbori približavaju, američka administracija počela je pritiskati Izrael da poboljša humanitarne uvjete u Gazi. U nedavnom pismu, državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin upozorili su Izrael da bi neuspjeh u pružanju dodatne humanitarne pomoći mogao dovesti do prekida američke vojne pomoći.

Međutim, predsjednik Biden i potpredsjednica Harris nisu potpisali to pismo niti su javno zaprijetili prekidom pomoći Izraelu, unatoč pritiscima progresivaca. Upozorenje je odaslano gotovo u istom trenutku kada je u Izrael stiglo američko vojno osoblje i komponente naprednog sustava protuzračne obrane, koji je SAD osigurao Izraelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.