Amerikanci zbog Rusa poslali vojnike i HIMARS-e na nenaseljeni otok na Aljasci

Ilustracija: Profimedia

Američka vojska premjestila je oko 130 vojnika zajedno s višecijevnim lanserima raketa na nenaseljeni otok na zapadu Aljaske. Ovaj potez povučen je jer se ruski vojni zrakoplovi i plovila sve češće približavaju američkom teritoriju. 

Osam ruskih vojnih zrakoplova i četiri plovila, uključujući dvije podmornice, približili su se Aljasci prošlog tjedna dok su Rusija i Kina provodile zajedničke vojne vježbe. Nijedan zrakoplov nije upao u zračni prostor SAD-a, a glasnogovornik Pentagona rekao je da nema razloga za uzbunu.

"Nije prvi put da vidimo Ruse i Kineze kako lete u blizini, i to je nešto što očito pomno pratimo, a također je nešto na što smo spremni odgovoriti", naveo je Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona. Skupina američkih vojnika je 12. rujna poslana na otok Sheyma, skoro 2000 kilometara jugozapadno od Anchoragea, gdje američke zračne snage imaju zračnu bazu još iz Drugog svjetskog rata. 

Ruski avioni djelovali u zoni identifikacije protuzračne obrane

Vojnici su dovezli dva lansera raketa HIMARS. Američki senator Dan Sullivan priopćio je da je američka vojska također rasporedila razarač s navođenim projektilima i brod obalne straže u zapadnom području Aljaske kad su Rusija i Kina započele vojne vježbe Ocean-24 u Tihom i Arktičkom oceanu 10. rujna.

Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne obrane (NORAD) priopćilo je da je otkrilo i pratilo ruske vojne zrakoplove koji su letjeli nedaleko od Aljaske tijekom prošlog tjedna. Zrakoplovi su djelovali u zoni identifikacije protuzračne obrane Aljaske, što je zona izvan suverenog zračnog prostora SAD-a, ali unutar nje SAD očekuje da se zrakoplovi identificiraju.

Obalna straža SAD-a objavila je u nedjelju da je njezin brod domovinske sigurnosti Stratton, dužine 127 metara, bio u rutinskoj patroli u Čukotskom moru kad je uočio četiri broda mornarice Ruske Federacije oko 100 kilometara sjeverozapadno od Point Hopea na Aljasci. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.