Analitičar: UN je "tigar od papira", potpuno nemoćan pred Izraelom

Foto: Profimedia

Hezbolah je jučer izveo jedan od najkrvavijih napada na Izrael otkako je ta zemlja pokrenula kopnenu invaziju na Libanon prije gotovo dva tjedna.

U napadu su poginula četiri izraelska vojnika, a gotovo sedamdeset ih je ranjeno. Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, navodeći da je riječ o odmazdi za izraelske udare na Libanon, te da su koristili roj bespilotnih letjelica u napadu na kamp na sjeveru Izraela.

O situaciju na Bliskom istoku, u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija govorili su bivši veleposlanik u Kijevu Đuro Vidmarović i profesor Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica.

Ogorec: Hezbolah je žilav

Postavlja se pitanje je li ovo dokaz da Hezbollah itekako može ugroziti Izrael i da nijedno od najboljih protuzračnih obrana na svijetu ne može spriječiti napad dronova?

"Vidimo da se na neki način Hezbolah polako oporavlja od vrlo žestokih udaraca koje su mu u početku nanijele izraelske snage, prije svega kroz briljantnu operaciju vezanu za pagere, pa nakon toga ubojstvo, odnosno obezglavljivanje cijelog vrha Hezbolaha, pa nadalje. Vidimo da se očito na neki način konsolidiraju i pokušavaju maksimalno uzvratiti koliko je to moguće. Naravno, dolazi do eskalacije koja, pitanje je kako će se završiti, ni malo nije situacija dobra niti se razvija u povoljnom smjeru", rekao je profesor Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica.

Osvrnuo se i na izraelsku protuzračnu obranu rekavši da je činjenica da Izrael ima "izvanrednu protuzračnu obranu, vjerojatno jednu od najboljih u svijetu, međutim nije moguće zaustaviti sve što se može poslati na zemlju". Za Hezbolah se ranije govorilo da imaju oko 100.000 naoružanih boraca. Značajna je to vojna formacija i uspjeli su pretrpjeti snažne izraelske napade koji su ih prodrmali, ali su žilavi i uspjeli su se oporaviti do neke mjere, pojasnio je Ogorec.

Vidmarović: Ponavlja se ružan scenarij koji pokazuje nemoć UN-a

Nakon što su izraelske snage ranile i petog vojnika UN-ove mirovne misije u Libanonu, premijer Benjamin Netanyahu pozvao je glavnog tajnika UN-a da ih povuče. Antonio Guterres mu uzvratio da će Plave kacige ostati u južnom Libanonu, te da su napadi na njih kršenje međunarodnog prava koje bi moglo biti ratni zločin.

Bivši veleposlanik u Kijevu Đuro Vidmarović smatra da je to poruka Izraela UN-u da ne odustaju od svojih planova. "Prije toga izraelska vlada je proglasila Guterresa personom non grata, što se nikada u svijetu nije dogodilo. Mi se sjećamo iz rata u BiH kada je Mladić zarobio vojnike UN-a i držali su ih kao taoce, pa što se dogodilo? I opet se ponavlja taj jedan ružan scenarij koji pokazuje nemoć organizacije i naroda, jer njihove su snage tamo bile upravo zbog toga da razdvoje strane, oni su bile mirovne snage, a gađanje mirovnih snaga je gađanje UN-a", rekao je.

"To je samo znak još jedan da je UN  postao na neki način "tigar od papira", da Povelja se tumači prema volji pojedinih zemalja i da zapravo je nema, jer ona garantira nepovredivost granica. I to je veliko i ozbiljno pitanje, jer ako nemamo niti jedne snage, a bila je organizacija nacija, onda pitanje ostaje tko sada može biti katalizator, tko može biti taj moderator, tko može pregovarati, tko može razdvojiti?", napomenuo je.

"Izrael maksimalno koristi vrijeme do američkih izbora"

Dodao je da sada "ostaje pritisak i interregnum do američkih izbora koji je vrlo opasan". Koristi li Izrael baš ovo vrijeme zbog iščekivanja američkih izbora i njihovih rezultata?

"Izrael, mislim samo na vladu, Netanyahua i njegove ministre koji su uglavnom jastrebovi, maksimalno koristi ovu situaciju, ovaj interregnum. I nastoji što je moguće prije riješiti rat tako da pobijedi sve svoje suparnike ili neprijateljsku stranu, a prilika mu je idealna, nema nikoga tko mu se može u ovom trenutku suprotstaviti", naglasio je.

"I kad kažemo Hezbolah, to zvuči pomalo ovako kao da ratuje sa strankom. Libanonski premijer je javno zamolio pomoć za svoju zemlju, ne za Hezbolah. Tu je riječ o državi Libanon, odnosno ta stranka je konstitutivni dio unutrašnjeg političkog ustroja države Libanon. Naravno, Iran je ideološki tu upleten i vidjet ćemo nakon američkih izbora kako će se stvari razvijati", zaključio je Vidmarović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.