Analitičar: Neće doći do šireg rata na Bliskom istoku, Izrael je onesposobio Hezbolah

Screenshot: HRT

Geopolitički analitičar Gordan Akrap govorio je za HRT o eskalaciji nasilja između Izraela i Hezbolaha. Nakon jučerašnjeg početka velikih zračnih napada Izraela na Libanon dosad je poginulo najmanje 560 ljudi, a strah od daljnje eskalacije i uključenja Irana u sukob raste.

Akrap ipak smatra da neće doći do proširenja sukoba te da Izrael neće pokrenuti kopnenu akciju. "Prema svim aktivnostima koje se vide na terenu, izraelska obavještajna zajednica toliko je uspjela degradirati Hezbolah da oni dugo neće moći izvoditi fizičke napade na Izrael u onoj mjeri u kojoj su pripremali", kazao je Gordan Akrap.

Moć izraelskih obavještajaca

Smatra da je izraelsko djelovanje, od napada obavještajne zajednice do ciljanih raketnih udara, spriječilo oružanu agresiju Hezbolaha na sjeverni dio Izraela. S druge strane, Hezbolah se uvjerio kolike su izraelske obavještajne službe duboko prodrle u njihove redove. "Tri su faze moći izraelske obavještajne zajednice. Prvo, dojavljivači su im eksplodirali na način kako su to napravili Izraelci. Zatim se isto dogodilo i s radiouređajima. Potom je došlo do ciljanih raketnih likvidacija vodećih ljudi Hezbolaha", pojasnio je Akrap.

"Izraelci su tehnološki uspjeli staviti pod nadzor cijeli sustav komunikacije, vođenja i upravljanja Hezbolahom. Tu su i prisluškivanja, emitiranja signala koji Izraelu odgovaraju kako bi onemogućili Hezbolahu planiranje akcija", kaže Akrap.

"Iran pokazuje, naročito nakon likvidacije vođe Hamasa da kreće prema deeskalaciji", kaže Akrap koji smatra da neće doći do proširenja sukoba te da Izrael neće pokrenuti kopnenu akciju na jug Libanona. "U ovom trenutku mislim da Izrael neće pokrenuti kopnenu akciju. Jedino u slučaju velike pogibije izraelskih civila. To bi pokrenulo izraelsku silu da se osveti", kazao je.

Izrazio je uvjerenost da se diplomatske aktivnosti događaju iza zavjese te da "sasvim sigurno postoji komunikacija koja pokušava deeskalirati aktivnost". "Vidi se to i iz izjava američkih dužnosnika, ali vidi se i glasna šutnja Saudijske Arabije i Egipta koji sasvim sigurno imaju svoju ulogu u pokušaju smirivanja situacije", zaključio je Akrap.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.