Analitičar o Fortenovi: Novac nije uložen u Hrvatsku, otišao je u Rusiju

Screenshot: N1

EKONOMSKI analitičar Damir Novotny gostovao je u Newsnightu N1 televizije, u kojem je komentirao restrukturiranje Agrokora i transakcije unutar Fortenova grupe, koja svoje sjedište ima u Nizozemskoj.

"Restrukturiranje Agrokora i stvaranje nove grupacije koja ima sjedište u Nizozemskoj zapravo izlazi iz ekonomskog i političkog prostora Republike Hrvatske. Transakcije koje su se odvijale između privatnih investitora iz arapskih zemalja i ruske državne banke zapravo zaobilaze Hrvatsku", rekao je Novotny.

Novotny: Moguće da nije došlo do prijenosa, moramo čekati odgovor iz Nizozemske

Naveo je kako je s Agrokorom ipak bila drugačija situacija jer je on bio inkorporiran, domiciliran i registriran u Hrvatskoj, na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

"Fortenova je pak registrirana u Nizozemskoj, u Amsterdamu, zbog poreznih razloga i možemo reći da je došlo do transakcije razmjene vlasništva. Transakcija se mogla odigrati izvan EU, to je kao da kupujete stan koji nije useljiv", rekao je analitičar pa dodao:

"Moramo razdvojiti pitanje vlasništva od transakcije kupoprodaje. Kupoprodaja se može obaviti i na kineskim računima i u Indiji, može se obaviti bez europskog prostora. Ta transakcija ne mora biti nužno praćena pravnom transakcijom. Moguće da nije došlo do prijenosa, moramo čekati odgovor iz Nizozemske."

Novotny smatra kako je ključno pitanje je li proveden prijenos udjela.

"Netko je morao izvršiti taj prijenos. Ako je on obavljen, može se jedna od zainteresiranih strana žaliti i reći da to nije bilo legalan prijenos. Došlo je do kršenja sankcija i kršenja uredbi EU. No to ne znači da će biti poništena novčana transakcija", kazao je. Dodao je da je kod restrukturiranja Agrokora nastala nova struktura koja nije dovoljno transparentna.

"Ne može netko samo doći i reći da ima 43 posto dionica"

"Mi nemamo pravi uvid u to što se događa u toj vertikali i strukturi upravljanja, tko su oni, kako upravljaju, otkud dolazi financiranje... Ostalo je nekog duga koji još uvijek opterećuje kompaniju. To nas dovodi do pitanja zašto ne vidimo upravljačku strukturu.

Mi samo vidimo ono što se događa u Fortenovi Hrvatska, ne vidimo ono što se događa izvan toga. Ne može netko samo doći i reći da ima 43 posto udjela dionica i 'ja sam sada vlasnik'", rekao je Novotny, misleći na arapskog investitora koji tvrdi da posjeduje udio dionica u Fortenova grupi. No on nije većinski vlasnik jer ne posjeduje većinske dionice, dodao je analitičar.

Naveo je da formulacije arapskog investitora koje su izašle u javnost, da su u pitanju velika ulaganja u Hrvatsku, nisu istina.

"Novac nije investiran u Hrvatsku, nego je otišao u Rusiju", naglasio je Novotny.

"Fortenova treba uložiti i u ljude, i u fizički kapital, i u nove tehnologije"

"Fortenova zapravo treba novi val ulaganja i optimizma koji će biti brana urušavanja tržišnog udjela. Treba tu uložiti i u ljude, i u fizički kapital, i u nove tehnologije. Moraju se uložiti milijarde eura da bi ta kompanija postala profitabilna", rekao je i zaključio:

"Ne treba preuveličavati ovu transakciju, ako je uopće i došlo do nje i ako će doći do promjene u vlasničkoj strukturi. Sama činjenica da je jedna ruska državna banka bila suvlasnik jednog od najvećeg poduzeća u istočnoj Europi prelazi granice Hrvatske, to je pitanje bitno za cijelu Europsku uniju."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.