Analitičar: Rusi drobe metar po metar gradova, osvajaju ih uz velike žrtve

Foto/screenshot: EPA/HRT

VOJNI analitičar Marinko Ogorec je u razgovoru za HRT komentirao razvoj rata u Ukrajini, koji je prošlog tjedna ušao u drugu godinu.

"Mogli smo vidjeti kako se situacija na terenu mijenjala iz dana u dan. U početku je operacija počela kao munjevit udar sa svim snagama angažiranim s ruske strane", rekao je.

"Čelnici ruske vojske ostali su zbunjeni snažnim otporom Ukrajinaca"

Dodaje kako je ukrajinska strana u početku bila zbunjena, no vrlo je brzo prebrodila kaotično stanje i pružila vrlo organiziran i energičan otpor.

"Rusko vojno čelništvo je bilo time iznenađeno i zbunjeno snažnim otporom ukrajinskih snaga te je počelo raditi strateške pogreške", rekao je Ogorec pa dodao kako su "Rusi vrlo brzo shvatili da od blitzkriega neće biti ništa".

Dodaje kako je započelo pozicijsko ratovanje, slično onome iz Prvog svjetskog rata, samo sa znatno suvremenijom tehnikom. "Činjenica je da ovakva situacija može potrajati", rekao je.

Istaknuo je kako Rusi nemaju taktiku osvajanja velikih urbanih središta, nego pred sobom drobe metar po metar prostora i osvajaju ga uz velike žrtve i razaranja. "I jedna i druga strana su došle u situaciju kada trebaju predah te konsolidaciju snaga", ustvrdio je.

"Tenkovi donose prevagu" 

Novi tenkovi počinju stizati u Ukrajinu, no pitanje je kada će biti u upotrebi s obzirom na kompleksnu obuku vojnika za upravljanje tim strojevima. "To su strojevi čijom upotrebom treba ovladati. Oni donose prevagu u borbama", rekao je Ogorec.

Ukrajina traži borbene avione, no Zapad za sada kaže ne. "Pitanje je što bi Ukrajinci napravili s avionima F-16 i da ih dobiju. Naime, obuka za zrakoplovne sustave je jako složena", rekao je Ogorec dodavši kako se smatra da već obučenom pilotu treba godina dana da prijeđe na drugi tip aviona.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.