Analitičari za Index o Xijevoj čistki: Gubi li Hrvatska rijetki kontakt s Kinom?

Screenshot: YouTube/Guardian

KINESKI predsjednik Xi Jinping osigurao je očekivani treći mandat na čelu države i stranke na XX. kongresu Komunističke partije Kine (KPK) koji je zatvoren ovog vikenda u pomalo dramatičnim okolnostima. 

Svijet je, naime, obišla snimka sa subotnje ceremonije zatvaranja, na kojoj su pomoćnici izveli bivšeg predsjednika Hu Jintaoa (79) iz dvorane, i to pred kamerama i pred samim Jinpingom, iako se Hu tome očito opirao. 

Državna novinska agencija Xinhua naknadno je izvijestila da je bivšeg predsjednika, "s obzirom na to da se nije osjećao dobro tijekom sjednice, njegovo osoblje, zbog njegovog zdravlja, otpratilo u sobu pokraj mjesta sastanka na odmor” te da mu je “sada mnogo bolje”.

>> VIDEO Zašto je bivši predsjednik Kine nasilno odveden?

Osim toga, pozornost je privuklo i micanje premijera Li Keqianga (67) i još trojice dosadašnjih članova Stalnog odbora Politbiroa - Li Zhanshua (72), Wang Yanga (67) i Han Zhenga (68) - iz Centralnog komiteta partije, Mnogi ovo vide kao Xijevu čistku partijskog i državnog vodstva u ovoj jednopartijskoj državi - tim više jer su Li i Wang percipirani kao ekonomski liberali povezani s idejama Huove administracije. Hu je, inače, bio predsjednik Kine od 2003. do 2013., a glavni tajnik partije od 2002. do 2012. Naslijedio ga je upravo Xi.

Za komentar o značaju i posljedicama netom završenog kongresa za Kinu i svijet obratili smo se vrhunskim domaćim poznavateljima Kine: Zvonimiru Stopiću i Ivici Bakoti, profesorima sa sveučilišta Capital Normal i suradnicima Zagrebačke škole ekonomije i managementa, gdje vode CroAsia institut. Njihov komentar prenosimo u nastavku.

 

“Glavna vijest iz Pekinga ovog vikenda bilo je zatvaranje XX. kongresa KPK s kojim je došla objava izbora novih članova Centralnog komiteta, članova Stalnog vijeća Politbiroa te potvrđivanje Xi Jinpinga za glavnog tajnika KPK i predsjednika Središnje vojne komisije.

Centralni komitet predstavlja dvjestotinjak članova najvišeg partijskog i državnog rukovodstva iz kojeg će se u narednim danima i mjesecima formirati članovi svih važnijih odbora i ureda partijske središnjice, među ostalim i članovi Politbiroa te članovi njegovog Stalnog vijeća.

Bakota: Spekulacije o borbi između Xijeve i Lijeve frakcije

Politbiro je uže vijeće Centralnog komiteta sastavljeno od 24  člana (prethodno je bilo 25) zaduženo za nadgledanje izvršavanja odredbi Centralnog komiteta između sjednica Centralnog komiteta. Stalno vijeće Politbiroa nastavlja sadržavati 7 članova, uvjetno je usporedivo s najužim vladinim kabinetom parlamentarnih sustava, najviša je institucija odlučivanja unutar kineske partije, shodno tome i unutar kineske države”, pišu Bakota i Stopić. 

“Glavna vijest koja je u subotu odjeknula svjetskim medijima bila je izostanak dvojice članova 19. Stalnog vijeća s nove liste članova CK KPK. Prvi je Li Keqiang, kineski premijer, odnosno predsjednik Državnog vijeća od 2013. g., dok je drugi Wang Yang, vicepremijer te predsjednik Političko-savjetodavne konferencije kineskog naroda, tj. neslužbeno gornjeg doma kineskog parlamenta (ili kineske verzije SSRNJ-a, ako bismo tražili najbliži jugoslavenski ekvivalent).

Za razliku od drugih odlazećih devetnaestaša, obojica su, prema uredbi o političkom umirovljenju donesenoj iz vremena Deng Xiaopinga, još uvijek ‘ispod crte’, tj. mlađi su od 68 godina te su mogli biti birani za nove članove rukovodstva. Rano umirovljenje ove dvojice je protumačeno iznenađenjem jer su posljednjih mjeseci obojica, poglavito Li Keqiang, figurirali kao značajni izazivači Xijeve ‘frakcije’ unutar komiteta. 

Prema predviđanjima (zapravo više klađenjima) koja su cirkulirala u javnosti od kraja kolovoza, odlučna bitka za ravnotežu snaga unutar komiteta trebala se odigrati upravo između Xija, predvodnika tzv. frakcije ‘prijestolonasljednika’, i Lija, najistaknutijeg predstavnika frakcije proizašle iz institucija Kineske komunističke mladeži”, navodi Bakota.  

Bakota: Smatralo se da će XX. kongres obuzdati rastući autoritet Xijeve linije

“Smatralo se da će ovogodišnji kongres obuzdati rastući autoritet Xijeve linije, iznjedriti kompromis dviju strana oko preraspodjele najviših funkcija, pa čak jednovremeno, da će se ‘Li uspeti (na poziciju gl. tajnika), a Xi (izaći) van’,

U tom smislu, mnogi mediji su fiksirali navodnu predincidentnu razmjenu riječi između Xija i Hu Jintaoa, bivšeg predsjednika i navodno jednog od rodonačelnika 'skojevske' frakcije, na zatvaranju kongresa kao indikativnu za ‘dramatično iznenađenje’ subotnjom odlukom. Iz svega se dade zaključiti kako glasine koje su podizale prašinu ‘na krivom mjestu’ nisu ništa drugo do glasine, a dramatika koja se aludirala tenzijama među dvjema glavnim frakcijama unutar komiteta prenaglašena.

>> Veliki kongres kineske Partije počinje sutra u sjeni čudnih glasina

Daleko od toga da natjecateljska i izazivačka neizvjesnost nije pratila ovaj izrazito kompetitivan izborni proces, no ovim ‘iznenađenjem’ čini se upitnim pojednostavljivati kinesku ‘igru prijestolja’ na dva bloka kadrovskih, ideoloških i političkih frakcija”, ocjenjuje Bakota. 

“Jasno je da je svim ovim promjenama, u što je uključeno imenovanje novih članova Stalnog vijeća Politbiroa objavljenog u nedjelju, Xi Jinping ‘raščistio’ mjesta za dovođenje ljudi koji uživanju njegovo osobno povjerenje, otvorio prostor za pomlađivanje najvišeg partijskog rukovodstva čiji je gotovo kroničan problem bila relativna starost članova.

Bakota: Hrvatska odlaskom Lija gubi rijetki osobni kontakt 

Ostaje vidjeti hoće li ovakva situacija rezultirati snažnijom konsolidacijom Xijevog vodstva koja bi trebala biti potvrđena novim imenovanjima u narednim mjesecima. Ipak, ne treba smetnuti s uma da ravnotežu snaga i mišljenja unutar budućeg Politbiroa i Stalnog vijeća treba gledati u fluidnijem i inkluzivnijem smislu od dosadašnje ‘frakcijske’ perspektive.

Za nas u Hrvatskoj ova promjena unutar kineskog rukovodstva očekivano se ne bi trebala posebno odraziti na bilateralne odnose, političku i gospodarsku suradnju. Slijedimo li logiku ‘osobne diplomacije’, može se pretpostaviti kako odlaskom Li Keqianga s čelnih funkcija kineske države Hrvatska vlada ‘gubi’ rijetki kontakt ostvaren s najužim kineskim rukovodstvom.

Podsjetimo, kineski premijer Li je posjetio Hrvatsku prilikom održavanja Summita suradnje Kine sa zemaljama središnje i istočne Europe organiziranom u Dubrovniku u travnju 2019. Prethodno je hrvatski premijer Plenković imao susret s Lijem u Pekingu.

Na ovogodišnjem svečanom otvorenju Pelješkog mosta Li je poslao pozdravni govor, a spekuliralo se o njegovom osobnom dolasku na otvorenje da nije pandemijska situacija otklonila tu mogućnost. Također, možemo spomenuti i određeni kontakt s kineskom vicepremijerkom Sun Chunlan koja je posjetila Hrvatsku, a koja uskoro ide u političku mirovinu. Ipak, treba reći da njihovim odlaskom Hrvatska ništa ne ‘gubi’ u komunikaciji s Kinom.

Ovim kongresom je potvrđena linija otvaranja i ekspanzivnog odnosa prema suradnji sa svijetom, uključujući, među ostalim, i Hrvatsku. Predstoji upoznavanje s novim čelnicima na kineskoj strani koji će sasvim vjerojatno odgovoriti kontinuitetom i daljnjim razvojem bilateralne gospodarske i političke suradnje”, napominje Bakota.

Stopić: "Incident” s odvođenjem Hua je preuveličan

“Medijska popraćenost ovog XX. kongresa KPK-a na Zapadu je uistinu ogromna, najveća do sada. Kongresi koji su prethodili ovom bili su neusporedivo slabije popraćeni i prethodno najavljivani, pri čemu su se ispratila jedino zbivanja na samom vrhu, tj. ona vezana uz promjenu najviših partijskih i državnih funkcija.

Novost je što je ove godine Zapad, zbog uopće većeg fokusa na Kinu, koji se pojavio s Donaldom Trumpom, puno pažljivije ispratio sve ove promjene, kao i najave istih, što je onda rezultiralo preuveličavanjem važnosti nekih događaja i procesa. ‘Incident’ s Huom je vjerojatno primjer tako nečeg", tvrdi Stopić. 

"Naime, neobičnih situacija je bilo i ranije te zapravo i ne treba čuditi da u jednoj ovako velikoj ‘predstavi’ sve ne prođe onako kako je prethodno sigurno bilo pomno isplanirano. Pogotovo ne u okruženju za koje se zna da ga prati čitav svijet. U pamćenju, primjerice, ostaje drijemanje Hu Guofenga, KPK-ovog glavnog tajnika koji je vodstvo preuzeo nakon Mao Zedonga, tijekom XVII. kongresa.

U nedjelju su kineski mediji nespretne poteze 79-godišnjeg Hu Jintaoa obrazložili zdravstvenim poteškoćama, za što nema previše razloga vjerovati da uistinu i nije tako. Ono što je svakako važno primijetiti jest da su doprinosi Huove administracije, tj. ‘Perspektiva znanstvenog razvoja’ bez ikakve promjene posve normalno ostali dio razvojne teorije socijalizma s kineskim karakteristikama, koju uz Huov doprinos još čine marksizam-lenjinizam, misao Mao Zedonga, Deng Xiaopingova teorija, Jiang Zeminova Teorija tri predstavljanja te Misao Xi Jinpinga o socijalizmu s kineskim karakteristikama u novoj eri. Završni izvještaj XIX. Centralnog komiteta, prihvaćen u subotu, upravo je to pokazao”, ističe Stopić. 

Stopić: Na prethodnim kongresima bilo je i dramatičnijih smjena 

“Kada se promjene u Stalnom vijeću Politbiroa predstavljene na ovom XX. kongresu usporede s onima koje su se zbivale tijekom prijašnjih kongresa, one zapravo uopće ne izlaze iz okvira ‘normalnih’ smjena. KPK-ove kongrese, tj. kadrovske promjene koje oni uvijek nose, članovi KPK vide kao priliku za ispoljavanje svojih ambicija koje se zbivaju na gotovo svim razinama.

Nikada ne smijemo zaboraviti da KPK ima preko 90 milijuna članova, od kojih mnogi žele biti što više prisutni u donošenju važnih odluka. Kako gledamo prema vrhu, pritisak, a tako i politička borba, veći su. S druge strane, posve je normalno da se s vrha na niže želi učvrstiti kontrola vlasti podržavanjem ‘odanijih’ kadrova. Gledajući malo kako su izgledali prethodni (post-Dengovi) kongresi, vidjet ćemo da je sličnih, čak i ‘dramatičnijih’ smjena bilo i ranije. 

U prosjeku se 3-4 člana zamijene tijekom svakog kongresa, pri čemu je broj članova Stalnog vijeća varirao između 5 i 8. Na prethodna dva, primjerice, bili su zamijenjeni svi članovi izuzev Xi Jinpinga i Li Keqianga. Najveća smjena bila je možda ona kada je Hu Jintao preuzeo KPK od Jiang Zemina 2002 g. (XVI. kongres) i kada su bili zamijenjeni svi prethodni članovi.

Međutim, treba naglasiti da praktički ni jedna smjena koja se, bez obzira na razlog, zbivala u Stalnom vijeću Politbiroa nakon smrti Mao Zedonga te posredne velike ‘čistke radikala’, što su upravo Hu Guofeng i Deng Xiaoping pomogli unaprijediti, više nije imala oblik velikih ideoloških partijskih obračuna koji su završavali eliminacijom iz članstva KPK.

Stopić: Nije dobro povlačiti paralele između Xija i Maoa

Iznimka je bio Zhou Yongkang koji je 2014. g. smijenjen i izbačen iz KPK-a zbog korupcije. Čitava poanta ovih smjena, čemu KPK teži, ipak je prirodne političke naravi, a uključuje ambicije, kalkulacije, natjecanje, raznoliko rivalstvo, učvršćivanje vlasti i sl.”, ocjenjuje Stopić. 

“Xijev ponovni izbor na funkcije glavnog tajnika KPK te čelne osobe Središnje vojne komisije nije došao kao nikakvo iznenađenje. Zapadni mediji ovako nešto proglašavaju ‘bespresedanskim’, uspoređujući Xija s Mao Zedongom. To tako možda i može izgledati kada slijepo povlače usporedbe između funkcija. Međutim, Mao Zedongova Kina i današnja Kina vrlo su različite i uopće nije dobro povlačiti ove paralele.

Neke strukturne i operativne razlike, kao i društvene i ekonomske promjene koje su sve to pratile, i veće su od onih koje primjerice možemo potegnuti između Hrvatske danas i Jugoslavije. Uopće pojam ‘najmoćnije’ osobe u povijesti NR Kine ili KPK je teško definirati jer svatko od prijašnjih kineskih čelnika spada u potpuno drugačiji politički kontekst.

Maovo vrijeme je bilo iznimno zahtjevno i promjenjivo te njegov utjecaj i moć nisu uvijek bili isti. Deng nije obnašao nikakvu funkciju osim predsjednika Središnje vojne komisije, pa je opet preko 25 godina, bez obzira na starost, bio nedodirljivo najutjecajnija politička ličnost Kine.

Stopić: Ono što su za Zapad šokantni presedani, za Kinu je razvojni kontinuitet

Političke okolnosti unutar kojih su Jiang Zemin i Hu Jintao obnašali najvišu partijsku funkciju, pri čemu su obojica proizašla iz Dengovog kruga, bile su značajno drugačije od prethodnih te su na neki način i proizvele težnju da se povrati čvrstina i jedinstvo KPK kojem sada svjedočimo pod Xijem. Kada pogledamo ukupnost promjena u kineskom partijskom i državnom vrhu, ‘presedane’ možemo pronaći svugdje.

Tu zapravo i leži ključ funkcioniranja KPK: prilagodba datim okolnostima, kako onim unutrašnjim tako i vanjskim. U budućnosti ćemo mi na Zapadu ponovno sasvim sigurno svjedočiti novim ‘šokantnim presedanima’, dok će KPK na promjene koje sam bude stvarao gledati kao na ‘razvojni kontinuitet’, kako političkog upravljanja tako i ‘socijalizma s kineskim karakteristikama’, koji će se odražavati na razvojno usmjerenje Kine.

Na kraju čitave priče najvažnije je to što se ovim kongresom nisu najavile nikakve drastične promjene po pitanju budućeg usmjerenja Kine, o čemu se do sada najmanje pisalo. Čvrst fokus je i dalje ostao na unutrašnjem razvitku, ali koji se ne smije odvijati bez aktivnog odnosa Kine sa svijetom, što je neopisivo važno za budućnost svih. 

Čak i veći naglasak nego ranije je stavljen na ulogu koju Kina treba igrati u ostvarenju svjetskog mira, tj. u poticanju globalizacije, multilateralizma i općenitom djelovanju temeljenom na pet principa miroljubive koegzistencije. U svakom slučaju, dobro je da pomnije gledamo i pratimo što se u Kini zbiva. Jedino tako možemo razumjeti ovakav složeni politički model promjene unutar kojeg imaju utjecaja na čitav svijet”, poručuje Stopić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.