Analiza: Sanaderu očajnički treba saborski imunitet


UGLEDNI politički analitičar Damir Grubiša rekao nam je kako se na prvi pogled čini da je Sanader sve ovo inscenirao kako bi se u u trenutku kada je HDZ u velikoj krizi vratio kao spasitelj te stranku i zemlju izvukao iz krize.

"Ali malo se preračunao jer mu afere koje se otkrivaju uništavaju kredibilitet a s druge strane oni koje je on postavio kao svoje pijune ne ponašao se uopće kao njegovi pijuni." - smatra Grubiša dodajući kako misli da će Sanaderov povratak izazvati duboku krizu u HDZ-u.

"Teatrolog nije računao na promijenjene okolnosti"

"Taj njegov come back vrlo je rizičan, a ishod je vrlo neizvjestan jer je izabrao trenutak u kojem ga se veže uz val populizma na kojemu jaše Bandi i čini ga saveznikom Milana Bandića. TO je pojava jednog novog početka, jednog dugog prijateljstva i savezništva pri čemu postoji opasnost da se Hrvatska surva u ponor bandićevsko-sanaderovskog populizma u situaciji gdje se kritiziraju s jedne strane HDZ u postsanaderovskom sastavu i SDP kao oni koji su izazvali krizu a nju je zapravo izazvao sam Sanader." - komentira Grubiša.

"Ovo sve, cijeli taj scenarij od odlaska do povratka, mogao je izmisliti samo jedan teatrolog kao što je Sanader, ali on nije razmišljao o promijenjenim okolnostima u kojima se njegov povratak događa i dvojbeno je hoće li to javnost popušiti, ali će to otežati život mnogima u Vladi i u HDZ zbog čega je moguće da dođe do krize Vlade" - kaže Grubiša.

"Očajnički mu je potreban imunitet"

"Sanaderu je očajnički potreban saborski imunitet, aktiviranje saborskog mandata jer te afere upućuju na to da je on zloporabio vlast i svoj položaj. Je li to točno pokazat  istraga, ali već dovoljno elemenata govori da je riječ o eminentnom slučaju političke korupcije i da je iza te hobotnice korupcije sam Sanader" - zaključio je Grubiša.

"Hrvatska si ne smije dopustiti krizu u Vladi"

"Hrvatska nema vremena za nestabilnost u Vladi kakva se želi projicirati jer ako do kraja ove godine ne završimo pregovore za ulazak u Europsku uniju, to će biti dramatično loš signal", komentirao je za Index ugledni politolog Davor Gjenero najavu odbjeglog premijera Sanadera o povratku u politiku.

Ako bi ovo značilo početak krize u Vladi, odnosno iniciralo raspisivanje parlamentarnih izbora, Hrvatska do svibnja ne bi imala Vladu, objašnjava Gjenero i ističe kako si to Hrvatska ne smije dopustiti, kao ni Ivo Sanader unutar Europske pučke stranke gdje ga percipiraju kao europski orijentiranog političara. "Radi se zapravo o dramatičnoj igri s temeljnim hrvatskim interesima", ocjenjuje politolog.

"Sanader nema manevarskog prostora za promjene odnosa unutar stranke"

Gjenero objašnjava kako je Sanader sada pokazao kako je 10-ak ljudi unutar stranke uz njega, no da to nije realna politička moć. Moć je, kaže Gjenero, u Vladi, odnosno Jadranki Kosor, i bivši premijer ne bi smio koristiti poziciju počasnog predsjednika u otporu trenutnom vrhu stranke jer bi, dodaje, time bio suočen sa statutarnim posljedicama stranke.

Sanaderu, zaključuje Gjenero, ostaje tako vrlo uzak manevarski prostor za promjenu odnosa unutar stranke, a u prilog mu ni ne ide činjenica da HDZ s Jadrankom Kosor na čelu ima veću potporu u javnosti (27 posto), nego kada je u srpnju otišao iz stranke (23 posto.). Isto tako, naglašava Gjenero, u srpnju je veliki dio javnosti smatrao da nova premijerka neće zadržati mandat, no danas 70 poto njih misli da hoće.

Sanader će teško na čelo stranke

Gjenero pretpostavlja i kako Sanader nema ambicija ponovno zasjesti na čelo  stranke: "Sanader je, pretpostavljam, racionalan političar, koji zna što može, a što ne može", kaže Gjenero i dodaje da je to teško izvedivo s obzirom na to da Sanader nema ni potporu u javnosti, a ne pružaju mu je ni koalicijski partneri, a ni dio stranke. "Njegovi politički kolege su se mahom opredijelili za političku stabilnost, a i predsjednik je izrazio potporu Kosor i stabilnosti Vlade", kaže Gjenero. 

"Sanader je ranjiv van skupine"

"Kako je spektakularno dramaturški otišao, tako se spektakularno sa istom dramaturgijom vratio", komentirao je Sanaderov povratak u politiku politolog prof. dr. Anđelko Milardović. On je siguran da će taj povratak bivšeg šefa generirati unutarstranačke konflikte, kao i u to da Sanader ovim povratkom u politiku želi osigurati status zaštićene osobe s obzirom na prozivke na njegov račun u posljednje vrijeme. "Van skupine Sanader je ranjiv, unutar skupine je zaštićen", psihologijski je to objasnio Milardović.

Politolog očekuje kako će Sanaderov povratak generirati i propitivanja unutar koalicijskih partnera, no siguran je kako premijerka Kosor mora nastaviti sa započetim projektima usprkos svemu. "Ako će se blokirati procesi koji su otvoreni nakon što je Sanader otišao, to neće biti dobro ni za Vladu ni za društvo. Kosor unatoč otporima mora nastaviti započete procese i tu tražiti potporu javnosti", kaže Milardović te dodaje kako je znakovit i trenutak u kojem se vraća odbjegli premijer.

Sanader se vraća u znakovitom trenutku

"Sanader se, imajmo na umu, vraća prije 2. kruga predsjedničkih izbora i nekoliko dana nakon otkrivanja akcije Bankomat", kaže te dodaje kako se Sanader mogao javiti i ranije kako bi dao podršku predsjedničkom kandidatu svoje stranke, a ne smijemo, kaže, zaboraviti ni koliko je sam pridonio lošem rejtingu stranke. "Zašto se baš odlučio vratiti u ovom trenutku", pita se Milardović i svemu dodaje i etičku dimenziju Sanaderovog poteza. "Prvo je svojim odlaskom napravio paniku, a sada se vraća. To je jako zbunjujuće", kaže politolog i naglašava da takvi potezi otvaraju i pitanja vjerodostojnosti političara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.