Arapska liga nakon što je pogođena bolnica: Zapad mora odmah zaustaviti tragediju

Foto: Screenshot Twitter

Ahmed Abul Geit, predsjednik Arapske lige sa sjedištem u Kairu, pozvao je Zapad "da odmah zaustavi tragediju" u Gazi nakon izraelskog napada na bolnicu u kojemu su prema palestinskim vlastima ubijene stotine ljudi.

"Ovaj napad je djelo zloduha", napisao je Geit na mreži X (bivšem Twitteru). "Naši arapski mehanizmi evidentiraju ratne zločine, njihovi počinitelji neće umaknuti pravdi", upozorio je.

Podsjetimo, Izrael je večeras demantirao da je napao bolnicu. Tvrde da je bolnica pogođena raketom iz Gaze kojom je ciljan izraelski grad Haifa.

Žestoke reakcije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je da se "zaustavi ovo neviđeno nasilje u Gazi". "Pozivam čitavo čovječanstvo da djeluje kako bi se zaustavilo ovo neviđeno nasilje u Gazi", rekao je Erdogan na istoj društvenoj mreži.

Osuđujući napad, jordansko ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo međunarodnu zaštitu palestinskog naroda i pozvalo da međunarodna zajednica udruži snage kako bi se zaustavio rat koji bjesni Gazom.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo "odvratan" napad na "nenaoružane i bespomoćne ljude". 

"Širenje izraelskih napada u Gazi na bolnice, škole i druga javna mjesta je opasna eskalacija", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Katara.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je da napad na civilni objekt nije u skladu s "međunarodnim pravom".

"Čini se da je potvrđeno, takav napad na civilnu infrastrukturu nije u skladu s međunarodnim pravom", istaknuo je Michel koji je dodao da je "potresen". Izjavu je dao nakon virtualnog summita na kojemu je 27 zemalja pokušalo utvrditi jedinstveno stajalište o ratu Izraela i Hamasa nakon višednevnog neslaganja.

Kanadski premijer Justin Trudeau je rekao da je napad "zastrašujuć i apsolutno neprihvatljiv". "Vijesti koje stižu iz Gaze su zastrašujuće i apsolutno neprihvatljive... Međunarodno pravo se mora poštivati u ovome i svim drugim slučajevima. Postoje pravila ratovanja i neprihvatljivo je gađati bolnicu", rekao je Trudeau novinarima.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) osudio je izraelski zračni udar i zatražio da se odmah zaštiti civile i zdravstvene objekte.

"WHO oštro osuđuje napad na bolnicu Al-Ahli Arab", rekao je u objavi na X-u Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.