Arkanove ubojice na slobodi

Nakon punih šest godina, koliko traje suđenje okrivljenima za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana, jedini od optuženih za njegovo ubojstvo te ubojstva Milenka Mandića i Dragana Garića, a koji se još uvijek nalazi u pritvoru, Dragan Nikolić Gagi, možda će biti pušten na slobodu prije 22. ožujka, kada bi ovo suđenje trebalo po treći put krenuti ispočetka, izvještava srpski "Blic".

Podsjećamo, Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. siječnja 2000. godine u beogradskom hotelu Interkontinental. Do danas nije ostalo jasno jeli Arkanovo ubojstvo bilo mafijaški obračun ili politički motivirano ubojstvo.

Željko Ražnatović Arkan, kojega nerijetko  nazivaju i bivšom "pop zvijezdom" među beogradskim ubojicama i kriminalcima, na početku agresije na Hrvatsku bio je uhićen od strane hrvatskih vlasti u Dvoru na Uni gdje je bio osumnjičen kao jedan od pomagača terorističkih akcija pobunjenih hrvatskih Srba. Nakon tri mjeseca zatvora (iako je osuđen na dvadeset), pod do danas nerazjašnjenim okolnostima, pušten je iz zatvora nakon čega se vratio u Beograd.

Zbog ubojstva Željka Ražnatovića Arkana podignuta je optužnica protiv deset osoba. Dobroslav Gavrić, Milan Đuričić Miki, Dragan Nikolić Gagi i Zoran Nikolić Pegla optuženi su da su "15. siječnja 2000. oko 17 sati u beogradskom hotelu Interkontinental sa predumišljajem lišili života Ražnatović Željka, Mandić Milenka i Garić Dragana, pri čemu je Dobroslav Gavrić sa umišljajem doveo u opasnost život Ljiljane Albijanić". Gavriću, Đuričiću i Zoranu Nikoliću na teret je stavljeno i neovlašteno nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Tijekom istrage o Arkanovu ubojstvu, istovremeno je počeo i niz likvidacija ljudi iz "beogradskog podzemlja" kojima se pripisivalo da su sudjelovali u organiziranju njegova ubojstva. Tko stoji iza svih tih ubojstava, postoje različite teorije: jedna od njih je i da se akcija likvidacije pripisuje i dalje moćnoj Arkanovoj kriminalnoj organizaciji.

Vrhovni sud Srbije naredio je ponovno razmatranje odluke o produženju pritvora Nikoliću sa obrazloženjem da se mora provjeriti je li postupak odlagan zbog odugovlačenja njegovih odvjednika.

Inače, prvi sudski postupak protiv Nikolića, kada mu je izrečena kazna od 15 godina zatvora, vodio se u njegovu odsustvu, budući je tada bio u bjegu. Nikolić je isprva poricao da ima ikakve veze sa Arkanovim ubojstvom braneći se kako je u to vrijeme bio sa obitelji u svom novobeogradskom stanu.

Nikolić je uhićen u travnju 2003. godine u Beču, a Srbiji je izručen u veljači 2004. godine. Za tih deset mjeseci obnovljeno suđenje je bilo prekinuto, a prvoptuženi Dobrosav Gavrić i još dvojica optuženih pušteni su iz pritvora zbog isteka zakonskog roka.

Krajem prošle godine, kada su bile planirane završne riječi, predsjednik Sudskog vijeća Dragoljub Đorđević odložio je suđenje zbog bolesti, nakon čega je predmet dodijeljen sucu Milenku Cvijoviću. U  javnosti su se pojavile spekulacije da je sudac Đorđević bio napadnut i da su mu prijetili, ali on je to opovrgnuo izjavivši za "Blic" kako je bio spriječen zbog bolesti te kako je iz tog razloga predmet dodijeljen drugom sucu.

Nikolićev odvjetnik Milan Vujić izjavio je kako očekuje da će njeov klijent biti pušten iz zatvora, izvještava "Blic".

B.S.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.