Asistenti u nastavi: Istra ima proračun od 244 milijuna eura, a za nas nema novca

Vanja Radovanović, roditelj koji je dao podršku asistentima u nastavi/Foto: Matea Čelebija/Index Foto: Matea Čelebija/Index

NAKON apela usmjerenih prema Istarskoj županiji da im se poveća neto satnica s 25 na 35 kuna, asistenti u nastavi jučer su održali presicu kako bi javnost izvijestili o potpunoj nezainteresiranosti Županije za njihove iovako mizerne uvjete na radnom mjestu, zbog kojih najviše trpe djeca.

Naime, sve više asistenata u nastavi daje otkaze, zbog čega pojedina djeca s poteškoćama u razvoju ne idu u školu po dva mjeseca. Zanimljivo, Istarska županija, koja za sljedeću godinu predviđa rekordan proračun u visini od čak 244 milijuna eura, "otpilila" ih je, kako kažu, tvrdnjama da su njihove plaće određene europskim projektima, no svoje je mišljenje u međuvremenu promijenila.

Županija je isprva tvrdila da ne može povećati satnice

Pomoćnice u nastavi Ana Jovanovska i Tatjana Itrić krajem studenog uputile su zahtjev Istarskoj županiji za povećanjem satnica asistentima. Potaknute pojedinim primjerima u regiji, odlučile su okupiti asistente u nastavi na području Istre, kojih je 104.

“Radimo za 25 kuna neto po satu, što je za današnja vremena mizerno i sramotno. Županu Borisu Miletiću i pročelnici za obrazovanje Patriciji Percan uputili smo zahtjev, da bismo nakon tjedan dana dobili odgovor da nemaju saznanja o mogućem povećanju cijena satnica. U posljednje vrijeme svjedoci smo pozitivnim promjenama u regiji, gdje u pojedinim županijama asistenti imaju i do 40 kuna satnicu”, kazala je Tatjana Itrić.  

Foto: Matea Čelebija/Index

Asistenti zbog malih plaća daju otkaz, a to loše utječe na djecu

Presici je prisustvovao i jedan od roditelja, Vanja Radovanović, čija je kćer s Downovim sindromom promijenila nekoliko asistenata u nastavi, što nije bilo dobro za jedanaestogodišnju djevojčicu, pogotovo jer se morala odvikavati od osobe s kojom se povezala.

"Treba joj škola, voli ići u školu. Nabraja svu djecu iz razreda. Kroz ove godine je imala više asistentica u nastavi, vjerojatno zbog tih problema s financijama, što je bilo loše za nju jer je morala promijeniti osobu u koju je imala povjerenje. Ako su asistenti jedini način da moja kći ide u školu, mi im dajemo podršku", kazao je Radovanović.

Odakle dolazi novac za pomoćnike u nastavi?

Većina novčanih sredstava, točnije čak 80 posto, dolazi iz Europskog socijalnog fonda, što bi značilo da Županija sudjeluje u 20 posto financiranja.

Jovanovska je kazala da im je nakon zahtjeva za povećanjem cijene satnice Istarska županija odgovorila da o konačnom iznosu odlučuju EU fondovi, što nije istina. Naime, EU fondovi daju minimalan iznos, a o ostatku odlučuje Županija. Dokaz tomu je i da su neke županije u Hrvatskoj već povećale cijene satnica asistentima. Usto, istaknula je da se ovo povećanje od 10 kuna ne bi znatno odrazilo na proračun Županije, koji je ove godine rekordan i iznosi čak 244 milijuna eura.

Asistentica u nastavi Tatjana Itrić/Foto: Matea Čelebija/Index

“Radi se o nekoliko desetaka tisuća kuna na mjesečnoj razini. Kako svi volimo isticati da je naša županija jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj, ne prihvaćamo činjenicu da novca za nas nema i smatramo da bi ovo bio mizeran trošak za županiju, koji bi nama uvelike olakšao život. Ne pristajemo na odgovor da novca nema.

Pojedini kolege iz drugih dijelova Hrvatske čak su dobivali odgovore koliko rade, da su još dobro i plaćeni pa ako kojim slučajem nadležni misle da radimo posao koji nije dostatan povećanja plaće, mogu slobodno doći u školu i upoznati se s našim poslom. Ako zbog nepodizanja satnice budemo morali dati otkaze, pozivamo župana Miletića da objasni djeci zašto neće imati pomoćnika u nastavi naredne godine”, jasna je bila Jovanovska.

Imaju podršku dijela županijskih vijećnika

Asistente u nastavi podupiru svi, od školskih kolega do roditelja, pa i političari. Tako se nekolicina njih i okupila jučer kako bi im otvoreno iskazala podršku.

Vanja Marković, županijska vijećnica iz redova Možemo, inače školski pedagog i samim time koordinatorica asistenata u nastavi te edukacijska rehabilitatorica, kazala je da ovaj posao nikako nije šala, a da je plaćen kao da je šala. Oni su podnijeli amandman na proračun za 2023. godinu.

“Bez želje da omalovažavam bilo koje radno mjesto, moram reći da je posao asistenata u nastavi znatno manje plaćen od nekih manje zahtjevnih poslova poput čuvara izložbi ili dijeljenja letaka u pošti", kaže Marković.

Uz nisku satnicu, koja je primarni problem, istaknula je pravilnik koji uređuje rad pomoćnika u nastavi, koji je izravan uzrok ovoj situaciji. Radi se o zapošljavanju samo za vrijeme nastavne godine, nakon čega se ugovori raskidaju pa je tako na jesen potrebno iznova se prijavljivati na radno mjesto.

“Tijekom ljeta među asistentima vlada neizvjesnost jer ne znaju hoće li se na jesen uopće vratiti na radno mjesto. I tu najviše trpe djeca jer se naviknu na jednog asistenta i onda se on ne vrati sljedeće školske godine”, rekla je Marković.

Županijska vijećnica Vanja Marković (Možemo!)/Foto: Matea Čelebija

Ivan Iskra iz ORAH-a, učitelj u osnovnoj školi, kazao je da asistenti u nastavi odrađuju izuzetno odgovoran i zahtjevan posao koji je teško potplaćen.

“Pomoć asistenata djeci, u koju sam se uvjerio iz svog iskustva, je neophodna”, rekao je.

Uz Marković i Iskru, bio je prisutan i SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić, koji smatra da pitanje pomoćnika u nastavi ne bi trebao biti županijski nadstandard već standard i realnost.

“Cilj pomoćnika u nastavi je pružiti potporu da se učenici s poteškoćama u razvoju što kvalitetnije integriraju u školu. Ono što me žalosti je da proračun Istarske županije, koji je nikad veći, pomoćnike u nastavi tretira kao da su nekakav nadstandard u školstvu. Često volimo govoriti o Istri kao jednoj od najnaprednijih regija, a čini mi se da su druge županije u ovome znatno ispred nas”, kaže Ferić.  

Na kraju ipak obrat, ali asistenti nisu zadovoljni

Netom nakon jučer održane presice i pritiska javnosti na Županiju, stiglo je priopćenje iz Istarske županije da će im satnicu povećati na 30 kuna, odnosno na 3.32 eura.

"Amandman u vrijednosti od 100 tisuća eura župan Miletić će podnijeti s ciljem povećanja satnice pomoćnicima u nastavi s 25 na 30 kuna s 1. siječnjem 2023. godine, za škole čiji je osnivač Županija. Naime, Istarska županija nositelj je projekta MOZAIK 5, za osiguranje pomoćnika u nastavi - stručnog komunikacijskog posrednika učenicima s teškoćama. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cijena satnice za pomoćnike u nastavi definirana je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020., između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te korisnika sredstava Istarske županije, a iznosi 25 kuna neto, tj. 3,32 € neto, kao u većini županija u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

Radi se o očiglednom pokušaju spina župana Borisa Miletića, no asistenti su jasni - svoje uvjete su postavili i ustrajat će na povećanju satnice na 35 kuna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.