Asteroidi prijete Zemlji: Znanstvenici tvrde kako se nema tko boriti protiv njih

VODEĆI UN-ovi znanstvenici upozoravaju Zemljane kako se zajedničkim snagama moraju boriti protiv asteroida koji prijete našoj planeti. Udruga istraživača svemira tvrdi kako se protiv tih prijetnji iz svemira može boriti samo uz globalno odobravanje takve borbe. Ujedinjeni narodi o ovom će problemu raspravljati u veljači sljedeće godine, piše BBC. 

Iz Udruge istraživača svemira upozoravaju kako je posljedica napada asteroida prije 65 milijuna godina mogla prouzročiti nestanak dinosaura, dok je pad asteroida Tunguska u Sibiru 1908. godine prouzročio vatru koja se prostirala na 2 000 četvornih kilometara, a takav bi požar mogao progutati grad veličine New Yorka.

Prema znanstvenicima nova asteroidna prijetnja Zemlji mogla bi se dogoditi za manje od 20 godina, jer asteroid Apophis treba proći kraj našeg planeta, a mogućnost da nas pogodi je jedan naprema 45 tisuća. Njegov udarac u zemlju prouzročio bi stotinu puta jači udar od onoga koji se dogodio u Sibiru.

Britanski profesor Richard Crowter tvrdi kako ove prijetnje treba tretirati vrlo ozbiljno, jer bi samo jedan udar prouzročio ogroman broj žrtava. Najveći broj asteroida je vrlo malen i oni ne predstavljaju prijetnju, jer izgore prije nego dođu do Zemlje. Problem su oni veći za koje treba pronaći rješenje kako ih odmaknuti od zemljine površine.

Najekstremnija rješenja koja se nude u skretanju asteroida sa njihove putanje su slična onima iz filmova katastrofe koje se može gledati u kinima, gađanje nuklearnom bombom ili zabijanje svemirskog broda u prijeteću kuglu. Profesor Crowter  tvrdi kako bi za skretanje asteroida trebalo koristiti zemljinu gravitaciju. On tvrdi kako su se znanstvenici dogovorili oko načina borbe protiv ove prijetnje, a sada je red na političarima da utvrde tko će i pod kojom institucijom djelovati.  UN-u ta pitanja treba riješiti u naredne dvije ili tri godine, pa da u miru možemo gledati u nebo bez straha od pada nekog asteroida na našu glavu.

I.Kri.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.