"Astronauti" se "vraćaju" iz 520 dana duge lažne misije na Mars

SUTRA će šest muškaraca izaći iz svemirskog broda simulatora te završiti svoju misiju koja je trajala 520 dana. To je bila "svemirska misija" u kojoj nisu napustili Zemlju.

Eksperiment nazvan Mars 500 je bila do sada najrealističnija lažna misija na Crveni planet, a podrazumijevala je da su ljude držali u "svemirskom brodu" u Moskvi u kojem su na raspolaganju imali prostor od 72 četvorna metra te su živjeli u uvjetima koje bi imali da su zaista otputovali.

Pratili im fizičko i psihičko stanje

Liječnici su svakodnevno pratili njihovo zdravstveno stanje, spavanje, razinu hormona te ostale vitalne znakove koji bi mogli patiti nakon godine i pol zarobljeništva u "kavezu". U jednoj studiji su pratili razinu soli u njihovom urinu kako bi vidjeli prolaze li fazu sličnu menstrualnom procesu kod žena.

S druge strane, psiholozi su pratili raspoloženje posade kako bi vidjeli mogu li izdržati tako dugu izolaciju. To bi, uz astronaute koji će u budućnosti ići u misije, moglo pomoći i vojnicima u nošenju sa stresom. Čini se kako posada nije zadovoljna svojim "povratkom". "Cilj je iza ugla", napisao je na Twitteru 23. listopada jedan od članova posade Diego Urbina.

Deset dana ranije je napisao da je još uvijek uvjeren da to nije bilo "putovanje u svemir, nego putovanje upoznavanja sebe i svoga uma" kako bi se spoznalo koliko je važno poštovanje i komunikacija za uspostavljanje funkcionalne posade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.