Atentator na Trumpa objavio je knjigu. "Dao sam sve za Ukrajinu, ostao praznih ruku"

Foto: X

OBJAVLJENO je ime osumnjičenog za pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Radi se o 58-godišnjem Ryanu Wesleyju Routhu s Havaja. Napadač je uhićen, a kako je priopćio FBI, republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je na sigurnom nakon pokušaja atentata pokraj njegova terena za golf u West Palm Beachu na Floridi.

Tko je Ryan Wesley Routh

BBC Verify pronašao je profile na društvenim mrežama koji odgovaraju tom imenu. Oni pokazuju da je Routh pozvao strane borce da odu u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruskih snaga. Na njegovom profilu također postoje propalestinske, protajvanske i antikineske poruke, uključujući navode o kineskom "biološkom ratovanju" i spominjanje covida-19 kao "napada".

Routh, koji nije imao vojnog iskustva, rekao je New York Timesu 2023. da je otputovao u Ukrajinu odmah nakon početka ruske invazije 2022. kako bi pronašao vojne regrute među afganistanskim vojnicima koji su pobjegli od talibana. "Vjerojatno možemo kupiti neke putovnice preko Pakistana budući da je to tako korumpirana zemlja", rekao je.

Čini se da je bio uključen u regrutaciju još ovog ljeta, a u srpnju je napisao na Facebooku: "Vojnici, molim vas, nemojte me zvati. Još uvijek pokušavamo pridobiti Ukrajinu da prihvati afganistanske vojnike i nadamo se da ćemo dobiti neke odgovore u narednom periodu... Molim vas za strpljenje."

Routh je u lipnju 2022. razgovarao i s rumunjskom podružnicom Newsweeka, također o naporima da regrutira dobrovoljce u Međunarodnu legiju obrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga. "Za mene je mnogo svjetskih sukoba sivo, ali ovaj je definitivno crno-bijeli", rekao je tada Routh. "Ovo je priča o dobru protiv zla."

Objavio knjigu

Prošle je godine sam izdao knjigu, u kojoj detaljno opisuje svoje napore da podrži Ukrajinu. U knjizi od 291 stranice Routh je opisao svoje razočaranje ratom u Ukrajini, koji je nazvao "nepobjedivim".

U knjizi je također raspravljao o talibanskom preuzimanju vlasti u Afganistanu i političkoj situaciji na Tajvanu, koji je suočen sa sve većim vojnim prijetnjama iz Kine. Knjiga, objavljena na Amazonu bez navedenog izdavača, naslovljena je "Ukraine's Unwinnable War: The Fatal Flaw of Democracy, World Abandoning and the Global Citizen-Taiwan, Afghanistan, North Korea and the end of Humanity". 

U njoj Routh opisuje kako je putovao do poljsko-ukrajinske granice u pokušaju da se prijavi u rat, ali "u 56. godini života bez ikakvog vojnog iskustva osoblje me nevoljko odbilo".

Umjesto toga, kako piše, pokušao je angažirati više boraca za ratne napore — otputovao je u Kijev i postavio improvizirani volonterski centar na Trgu neovisnosti prije nego što ga je policija rastavila.

Tada je, kako piše, proveo nekoliko mjeseci kampirajući u znak prosvjeda na raznim lokacijama po gradu. "Dao sam svaki djelić motivacije i energije koju sam mogao prikupiti za Ukrajinu i ostao sam praznih ruku", rekao je opisujući svoje navodne neuspješne pokušaje da napravi bespilotne letjelice za ukrajinsku vojsku s timom međunarodnih inženjera.

Na društvenim mrežama kritizirao Trumpa

Kako piše CNN, na društvenim mrežama često je komentirao politiku i aktualna događanja, povremeno kritizirajući Trumpa.

U objavi na X-u u travnju napisao je da bi se Bidenova kampanja trebala "zvati nešto poput KADAF-a. Držite Ameriku demokratskom i slobodnom. Trumpovi bi trebali biti MASA … učinite Amerikance opet robovima. DEMOKRACIJA je na glasačkom listiću i ne možemo izgubiti".

U lipnju 2020. Routh je rekao da je glasao za Trumpa 2016., ali da je u međuvremenu povukao podršku bivšem predsjedniku: "Ja i svijet smo se nadali da će predsjednik Trump biti drugačiji i bolji od ostalih kandidata, ali svi smo bili jako razočarani i čini se da postaje sve gori i propada", napisao je. "Bit će mi drago kad odeš", dodao je.

Ima kriminalni dosje

Rana izvješća sugeriraju da je Routh imao kriminalni dosje. Prema izvorima CBS-a, Routh je optužen i osuđen za brojna kaznena djela u okrugu Guilford u Sjevernoj Karolini između 2002. i 2010. godine.

Kaznena djela uključuju nošenje skrivenog oružja, opiranje uhićenju, vožnju s oduzetom dozvolom, krađe te izazivanje nesreće i bijeg s mjesta nesreće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.