Autor poznatih BBC-jevih dokumentaraca: Klimatske promjene su najveća prijetnja

Screenshot: BBC

SLAVNI britanski prirodoslovac Sir David Attenborough (92) upozorio je da su klimatske promjene najveća prijetnja čovječanstvu u više tisuća godina koje bi mogle dovesti do kolapsa civilizacije i izumiranje "velikog dijela prirodnog svijeta".

Attenborough, koji je najpoznatiji po pisanju scenarija i naraciji čuvenih dokumentarnih serija britanskog BBC-a Life (Život) i Planet Earth (Planet Zemlja), poslao je ovu poruku s otvaranja ceremonije klimatske konferencije Ujedinjenih naroda COP 24 u poljskom gradu Katowicama.

Ovaj je summit najvažniji za pitanje borbe protiv klimatskih promjena od klimatskog summita u Parizu 2015. na kojem je dogovoren Pariški sporazum o klimi.

"Vrijeme istječe"

"Trenutno se suočavamo s ljudski uzrokovanom katastrofom na globalnoj razini. Naša najveća prijetnja u zadnjih nekoliko tisuća godina, klimatske promjene. Ako ne poduzmemo nešto, kolaps naših civilizacija i izumiranje velikog dijela prirodnog svijeta je na horizontu", rekao je Attenborough.

Ovaj prirodoslovac i dokumentarist zauzet će "sjedalo naroda" na konferenciji, predviđeno kao svojevrsna poveznica između političara i javnosti na sastanku. 

"Ljudi svijeta su progovorili. Njihova je poruka jasna. Vrijeme istječe. Žele da vi, donositelji odluka, djelujete", zaključio je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je također na otvaranju summita da su klimatske promjene "stvar života i smrti" za mnoge zemlje te kako svijet "nije ni blizu onome što bi trebao biti" u tranziciji prema ekonomiji niske razine emisija ugljika, koje efektom staklenika izazivaju klimatske promjene.

Ipak, ova je konferencija prilika da se "ispravi kurs broda", zaključio je Guterres.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.