Azijske burze se oporavljaju nakon katastrofe u ponedjeljak. Tečaj jena oštro pao

Foto: EPA

Danas je na azijskim burzama nastavljen rast indeksa, predvođen snažnim rastom tokijskog Nikkeia, nakon što je Bank of Japan (BOJ) neočekivano signalizirala svoju nevoljkost oko daljnjeg podizanja kamatnih stopa, što je dovelo do oštrog pada tečaja jena.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 6:00 sati bio je u plusu 1.32 posto. Istodobno, japanski Nikkei indeks porastao je 2.7 posto, nakon jučerašnjeg uzleta za više od 10 posto, što je dovelo do optimizma u pogledu toga da su investitori našli uporište na tržištu nakon oštre korekcije. Podsjetimo, u ponedjeljak je Nikkei potonuo gotovo 13 posto.

I ostali azijski burzovni indeksi bili su u zelenome, pri čemu najviše južnokorejski Kospi, za 2.37 posto. Zamjenik japanskog guvernera Shinichi Uchida kazao je u srijedu da središnja banka neće dalje podizati kamatne stope sve dok su financijska tržišta nestabilna. 

"Ulagači su resetirali svoju neto kupnju dionica od početka godine"

Protekloga tjedna BOJ je podigao kamatne stope na 0.25 posto, najviše u zadnjih 15 godina te najavio da će postupno smanjivati svoje izdašne kupnje državnih obveznica. "Budući da smo svjedoci oštre volatilnosti na domaćim i inozemnim financijskim tržištima, potrebno je za sada zadržati trenutne razine monetarnog popuštanja", rekao je Uchida.

Tečaj dolara nakon te Uhidove izjave skočio je 1.6 posto, na 145,65 jena, ojačavši tako sa 141,675 jena koliko je dotaknuo u ponedjeljak, no i dalje je znatno ispod najviše srpanjske razine prema jenu od 161,96 jena.

"Rasprodaje japanskih dionica moguće su već završile. I strani i domaći ulagači resetirali su svoju neto kupnju dionica od početka godine. Ostane li tržište na sadašnjoj razini, državni mirovinski fond (GPIF) mogao bi postati neto kupac do kraja rujna", istaknuli su analitičari JP Morgana. 

Porastao dolarov indeks

GPIG je golemi fond, sa značajnom tržišnom težinom a njegove investicijske odluke imaju velikog utjecaja. Istodobno, tečaj eura bilježio je tek blage promjene prema dolaru te se njime trguje po 1,092675 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0.22 posto, na 103,19 bodova, odmaknuvši se od najniže razine u sedam mjeseci od 102,15 bodova, koju je dotaknuo u ponedjeljak.

Naftno tržište i dalje je volatilno, jer investitore brine smanjivanje globalne potražnje te moguć prekid isporuka nafte s Bliskog istoka, zbog tamošnjih eskalacija sukoba. Barel Brent nafte na londonskom tržištu pojeftinio je 0.3 posto, na 76,23 dolara, a na američkom tržištu 0.4 posto, na 72,87 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.