Azijski ulagači oprezni, čeka se odluka Feda

Na azijskim je burzama promet skroman jer se u nizu zemalja zbog praznika ne radi, a ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti odluke i poruke sa sjednice čelnika američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Pritom su na burzi u Hong Kongu cijene dionica blago pale, dok su u Australiji porasle. U Japanu, Šangaju i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.

U Hong Kongu su cijene dionica pale jer su novi podaci, objavljeni tijekom vikenda, potvrdili da kinesko gospodarstvo sporo raste.

Izvješće o industrijskoj proizvodnji pokazalo je da je rast u kolovozu bio najsporiji u posljednjih pet mjeseci, dok su cijene nekretnina i potrošnja u maloprodaji dodatno pali.

Zbog toga analitičari smatraju da će vlasti morati uvesti dodatne poticajne mjere, ako žele da rast gospodarstva u ovoj godini dosegne planiranih 5 posto.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna odluke i poruke sa sjednice čelnika Feda u srijedu.

Sasvim je sigurno da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike.

No, veliko je pitanje hoće li Fed kamate smanjiti za 0,25 ili 0,50 postotnih bodova.

Dolar oslabio, cijene nafte stagniraju

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala, nakon što je prošloga tjedna skliznula 0,1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,02 boda, dok je u petak navečer iznosio 101,11 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 140,85 jena, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1085 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,1075 dolara.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon blagog rasta prošloga tjedna. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,11 posto, na 71,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,04 posto, na 68,65 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.