Bačić: Porezom na nekretnine smanjit ćemo porezno opterećenje na rad

Foto: HRT

Branko Bačić (HDZ), potpredsjednik vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, rekao je za Hrvatski radio da će se uvođenjem poreza na nekretnine nastojati ujedno i smanjiti porezno opterećenje na rad.  

Porezna reforma i porezi uvijek su hit tema u Hrvatskoj jer zahvaća sve sugrađane, tvrdi Bačić. Koliki će biti postotak poreza, još nije određeno. No, to će biti poznato do ponedjeljka i sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj će novi zakon i biti predstavljen, najavio je ministar govoreći o nužnosti porezne reforme.

Bačić: Porezom na nekretnine smanjit ćemo porezno opterećenje na rad

"Ovom poreznom reformom, uvodeći porez na nekretnine, automatski se ide na smanjivanje poreznog opterećenja na rad, jer povećavamo osobni odbitak. Podignut ćemo gornju granicu za odlazak u višu stopu poreza na dohodak i jer ćemo napraviti smanjivanje porezne stope, kako one donje, tako i gornje. Na taj način bismo mogli smanjiti porezni pritisak na rad oko 200 milijuna eura, što nije mali iznos. Ne očekujemo da će tih 200 milijuna eura biti kompenzirano uvođenjem poreza na nekretnine", rekao je Bačić.

"Ovo bi sada bio početak kojim bismo omogućili lokalnoj samoupravi da oporezuje dio nestambenog fonda, odnosno stambenog fonda koji je građen za stanovanje a danas nije u funkciji stanovanja", kazao je Bačić.

Bačić je među ostalim napomenuo da je prema postojećim podacima trenutačno oko 600.000 praznih stambenih jedinica. Deset posto od cjelokupnog stambenog fonda je u kratkoročnom najmu, a 5% ne služi za stanovanje nego za druge djelatnosti, poput odvjetničkih ureda, salona, galerija, ordinacija, poslovnih prostora i slično.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.