Barba Luka: Skupe agencije koje ništa ne rade smo osnivali jer je to nekad bila moda

"OVO SAD je sigurno kraj, ne mislim se više kandidirati ni za kakvu funkciju. Mislim da je logično da se nakon šest mandata u Saboru više neću baviti politikom", potvrdio je Luka Bebić svoju raniju najavu da se povlači iz politike gostujući u emisiji S Markova trga na Hrvatskom radiju.

"Nije to nikakvo iznenađenje. Ja sam svoje povlačenje najavio još prije par mjeseci. Neki novinari su već odavno zazivali moju mirovinu i čudili se kako je moguće da sam i dalje tu", rekao je Bebić, uz Vladimira Šeksa jedini zastupnik koji je odradio svih šest saziva Hrvatskog sabora. "Vrijeme je da dođu neki mlađi i dinamičniji ljudi. To je normalno", rekao je Bebić.

"Bojim se da će Hrvati iz BiH izgubiti svoja ustavna prava"

Bebić je jasno dao do znanja da nije oduševljen kompromisnim dogovorom o ustavnim promjenama što se tiče prava birača u BiH, koji je postignut između Jadranke Kosor i Zorana Milanovića. Po tom će sporazumu, podsjećamo, dijaspora imati tri fiksna zastupnika, a glasat će se samo u diplomatskim i konzularnim predstavništvima.

"Ne znam hoće li ljudi koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj tehnički moći obaviti svoje ustavom zagarantirano pravo u zadanom okviru. Ako vama netko kaže da možete ići u Ameriku kad god poželite, a nemate niti novca niti putovnice, onda vam to pravo ništa ne znači", rekao je Bebić.

"Ako menadžerima udarimo veći porez, neće više htjeti raditi za taj novac"

Govoreći o najavljenim gospodarskim potezima Jadranke Kosor, koji bi nas, prema premijerki, trebali izvući iz krize, Bebić je pohvalio rezove povlaštenih mirovina i ukidanje besplatnog prijevoza za saborske zastupnike. Također se složio da bi branitelji trebali biti zadnji na redu za rezove, ali i poručio kako je  siguran da će oni koji nisu kalkulirali kad je bilo najteže i sada dati podršku potezima Vlade".

No, "barba Luka" se dobrano zbunio kad ga je dočekalo pitanje o novim poreznim stopama prema kojima će, podsjećamo, oni s najvećim primanjima sada plaćati 40 umjesto dosadašnjih 45 posto poreza. Poseban naglasak bio je na menadžerskim plaćama i otpremninama, za koje je i sam Bebić priznao da su ponekad veće od svota koje prosječni radnik zaradi u čitavom radnom vijeku.

Na pitanje zašto se onima koji imaju menadžerske ugovore ne bi uvela posebna porezna stopa pa da, kao što predlažu sindikati, plaćaju 60 posto poreza, Bebić je odgovorio da nije na njemu da regulira poreznu politiku. No, ima on i za to objašnjenje. "Onda će oni reći, ja više neću raditi za taj novac i tražiti veće plaće", tumači Bebić "muke" hrvatskih menadžera.

Agencije su bile u modi

Posebno zabavan bio je dio razgovora u kojem su se na tapetu našle famozne Vladine agencije za koje se iz proračuna izdvajaju milijuni, a rezultati su nikakvi. Primjeri takvih agencija se u medijskim stupcima viđaju prilično često, a u njihovu otkrivanju posebno se istaknuo Index koji je prije nekoliko mjeseci objavio niz tekstova o agencijama čija svrha se jednostavno - ne zna!

"Osnivanje takvih agencija je svojevremeno bila moda", objašnjenje je predsjednika Hrvatskog sabora za ovaj fenomen koji porezne obveznike svake godine košta milijune kuna! "Mi idemo iz krajnosti u krajnost. Nekad nismo imali ništa, a sada imamo više od 90 takvih agencija. Neke od tih agencija su karikature onog što smo trebali postići i to treba pod hitno racionalizirati", kaže "barba Luka".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.