Belgijsko katoličko sveučilište oštro kritiziralo papu odmah nakon posjeta

Foto: EPA

Papu Franju danas je oštro kritiziralo jedno od belgijskih katoličkih sveučilišta zbog njegovog stajališta o ulozi žena u društvu, u oštro formuliranom priopćenju za javnost objavljenom samo nekoliko trenutaka nakon njegova posjeta.

Profesori i studenti na Sveučilištu u Louvainu, gdje je 87-godišnji papa održao govor u subotu poslijepodne, rekli su da žele izraziti svoje "nerazumijevanje i neodobravanje" papinih stavova. "UCLouvain ... osuđuje konzervativna stajališta koja je izrazio papa Franjo o ulozi žena u društvu", stoji u priopćenju.

Studenti i profesori ga pitali o učenju Crkve o ženama

Franjo je posjetio sveučilište u povodu nadolazeće 600. obljetnicu te institucije u sklopu vikend putovanja u Belgiju. U govoru je pozvao na globalnu akciju protiv klimatskih promjena, ali je također odgovorio na pismo koje su mu uputili studenti i profesori koji su ga pitali o učenju Katoličke crkve o ženama.

Papa je istaknuo da se Crkva ne vodi kao korporacija. "Žena... je kći, sestra, majka, kao što je muškarac sin, brat, otac. Crkva je žena. Ono što karakterizira žene, ono što je ženstveno, nije određeno konsenzusom ili ideologijama", rekao je, ne osvrćući se konkretno na mjesto žena u Crkvi.

U priopćenju sveučilišta papin stav o ulogama žena u društvu naziva se "determinističkim i reduktivnim". Franjo se i ranije tijekom svog posjeta Belgiji suočavao s kritikama.

UCLouvain ima oko 38.000 studenata

Kralj i premijer zemlje pozvali su ga da poduzme konkretnije korake kako bi pomogao preživjelima zlostavljanja koje je provodilo katoličko svećenstvo, a rektor na drugom katoličkom sveučilištu zatražio je od njega da preispita zabranu ređenja žena.

UCLouvain je sveučilište francuskog govornog područja u Belgiji. Ima oko 38.000 studenata koji studiraju na 20 fakulteta. Katolička crkva ima samo muško svećenstvo. Franjo je osnovao dva povjerenstva kako bi razmotrila mogu li žene služiti kao đakoni, ali nije bilo napretka po tom pitanju.

Međutim, tijekom svojih 11 godina pontifikata, Franjo je promijenio ustav za središnju upravu Svete Stolice kako bi ženama omogućio da vode odjele, a također je prvi put dopustio ženama da glasaju na sinodama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.