Beroš o slučaju ginekologa silovatelja koji još radi: Inicirao sam izmjenu zakona

Foto: Slavko Midzor, Dubravka Petric/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je slučaj ginekologa Zlatka Topolovca koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice u KBC-u Osijek, a koji još radi u toj bolnici. 

Beroš kaže da ne može propitivati pravosudni sustav, ali može i hoće inicirati izmjenu zakona kojim bi se problem mogao riješiti.

"Ono što kao ministar ne mogu dozvoliti - ovakvo zbivanje ubuduće, stoga sam već dao nalog pravnoj službi da počne raditi na izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima će se definirati u određenom članku da ta pravomoćnost postane nepravomoćnost za određena kaznena djela, a silovanje je doista takvo da to zaslužuje. Odlučio sam ići putem izmjene zakona", rekao je Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

Bijesni građani poslali više od 2000 mailova

Sve je izazvalo bijes u javnosti, a na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa da se pošalje 1000 mailova u 24 sata ključnim institucijama u zdravstvu sa zahtjevom za smjenu Zlatka Topolovca. Ukupan broj poslanih mailova je, čini se, premašen za najmanje dvostruko.

Prema informacijama koje je N1 dobio od organizatora, na adrese Ministarstva zdravstva, KBC-a Osijek, Hrvatske liječnike komore, HUBOL-a i Udruge za zaštitu prava pacijenata tijekom dana je dosad stiglo više od 2000 mailova.

"Na ideju za akciju smo došli zgroženi činjenicom što u hrvatskom pravnom sustavu postoji pravna praznina koja omogućava osobama kojima se sudi za teška i osjetljiva kaznena djela da ostanu na svojim radnim mjestima umjesto da budu privremeno suspendirane, kao i u velikom broju europskih država, gdje je pravna praksa jasna", rekli su iz inicijative koja djeluje pod anonimnim profilom @grofdarkula na društvenim mrežama.

Bolnica: Presuda je nepravomoćna, pa ne možemo primijeniti nikakvu proceduru prema liječniku. Udruga: Dokazali smo im da to nije istina, pa su se naljutili

Iz bolnice su potvrdili da je Zlatko Topolovec i dalje na svom radnom mjestu.

"Budući da se radi o nepravomoćnoj sudskoj odluci, posve je jasno da Klinički bolnički centar Osijek kao poslodavac nije niti bio u mogućnosti primijeniti bilo kakvu proceduru prema imenovanom liječniku", poručili su iz KBC-a Osijek. 

Oglasila se i osječka udruga Adela, koja kaže da je KBC-u Osijek u direktnoj komunikaciji dokazala da su imali alate da s radnog mjesta udalje ginekologa koji je prvostupanjski osuđen za silovanje, no da su iz bolnice potom ljutito prekinuli komunikaciju.

"Poštovani, udruga Adela je danas tijekom prijepodneva dobila ljutiti odgovor kojim nam je jasno dato do znanja da KBC više s nama neće komunicirati iako smo dokazale pomoću novinarke Nataše Škaričić da su imali alate za udaljiti ginekologa prvostupanjski osuđenoga za silovanje s radnog mjesta. Vezano za taj slučaj Ministarstvo zdravstva danas se priopćenjem za HRT ogradilo od odluka KBC-a Osijek, koju je do jučer podržavalo, jer, kako kažu, nisu upoznati sa slučajem.

Ovim putem želimo javnost obavijestiti o tome da su  zdravstvena inspekcija, Ministarstvo zdravstva, KBC Osijek te Komora kroz pola godine redovito upozoravani s naše strane o tome da osuđeni ginekolog i dalje nesmetano radi, za što imamo i pisane dokaze koje vam putem skrinšatova i priloga dostavljamo.

Svim udrugama za zaštitu ljudskih prava koje su danas ipak odlučile reagirati od srca zahvaljujemo u ime svih žena, jer zajedno smo jače_i.

Kao i do sada, udruga Adela nastavit će raditi na ovom slučaju i nećemo dopustiti da potone u zaborav čim se svjetla reflektora ugase, kao što to nismo i nećemo dopustiti s propustima sustava u slučaju ubojstva Mihaele Berak koju je ubio policajac službenim oružjem", poručili su iz Udruge te priložili i screenshotove prepiske s bolnicom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.