Beroš: Zgrozila me fotografija iz bolnice, osuđujem izjavu ravnatelja

Foto: Hitna uživo 94/Index

MINISTAR zdravstva Vili Beroš danas se oglasio o slučaju dviju pacijentica koje su u sisačkoj bolnici bile smještene u isti krevet.

"Zgrozila me slika o kojoj razgovaramo jer ukazuje na ono što je potpuno suprotno tendenciji naše reforme. Potpuno neadekvatno postupanje koje ukazuje na nedostatak empatije, pa i stručnosti. Ja mogu shvatiti određene hitne situacije u zdravstvenim ustanovama, međutim za sve postoji propisani organizacijski red", rekao je.

Istaknuo je kako je i sam desetljećima radio u dežurstvu u hitnoj ambulanti.

"Kao ministar moram ovo osuditi"

"Kod nas smo uvijek imali sedam - osam pokretnih kolica i pratili smo dinamiku njihovog pražnjenja. Kad bismo bili pri kraju, nabavili bismo nova kolica. Nikad ne znate kad i u kojem trenutku će doći pacijenti iz neke velike nesreće ili slično. Nije realno očekivati da ćete u svakom trenutku biti spremni na sve, ali ovo kao ministar moram osuditi", poručio je.

"Zatražili smo unutarnji nadzor u bolnici, kojim sam nezadovoljan. Zatražio sam i inspekcijski nadzor koji je u tijeku i daljnje postupanje ovisi o tim rezultatima", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Oštro osuđujem i ponašanje i izjavu ravnatelja bolnice"

"Nakon nalaza vjerojatno ću zatražiti od ustanove da analizira način postupanja i pridržavanje propisa", dodaje. "Ovakvo ponašanje moram oštro osuditi, kao i izjavu čelnika ustanove, koji je rekao da su pacijentice dobro, a nije bilo tako", kaže ministar.

Ovisno o nalazima inspekcije uslijedit će daljnje postupanje, rekao je Beroš i napomenuo kako Ministarstvo nije sud niti je on sam sudac.

"Postoji propisani postupak za ovakve slučajeve. Već sada mogu reći da će slučaj biti proslijeđen Povjerenstvu za stručna pitanja i nadzor Hrvatske liječničke komore zbog sagledavanja načina takvog postupanja, zatim će predmet biti upućen Povjerenstvu za etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore jer je neupitno riječ o etičkom propustu, predmet će biti upućen Agenciji za zaštitu osobnih podataka te će također biti podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu protiv zdravstvene ustanove zbog prekršaja prava na privatnost iz Zakona o zaštiti pacijenata", rekao je ministar.

"Ostaje mi pravo da sam interveniram, ali..."

Prilično uzrujano je na novinarska pitanja kazao da prije daljnjih koraka treba pričekati nalaz inspekcije. "Meni kao ministru ostaje pravo da sam interveniram, ali shvatite da u ovom trenutku ne mogu preskočiti sve procedure i da moram čekati njihov pravorijek", kazao je Beroš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.