Bh. obavještajci: Bivši afganistanski specijalci švercaju migrante kroz BiH

Foto: PIXSELL/Armin Durgut

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini imaju informacije da među ilegalnim migrantima koji dolaze u tu zemlju ima sve više kriminalnih skupina koje čine naoružane osobe, a bave se trgovinom ljudima, upozorio je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa. 

Ta činjenica potaknula je dodatnu zabrinutost nakon što je ranije ovog tjedna policija nakon oružanog obračuna ubila jednog migranta koji se zabarikadirao u kući u Nevesinju, u istočnoj Hercegovini, a prije toga je prijetio mještanima i na njih pucao te bacio ručne granate.

Šverc migranata opet u zamahu

Krijumčarenje migranata, kako procjenjuju sigurnosne agencije, ponovo je dobilo na zamahu i odvija se i preko teritorija BiH, a među organizatorima tih kriminalnih aktivnosti najbrojniji su državljani Afganistana, Maroka i Iraka. 

Slične probleme ima i Srbija, čija policija sada pojačava akcije na teritoriju koji graniči s Mađarskom.

"Te grupe, koje rade dobrim dijelom i na području BiH, čine ljudi iz specijalnih jedinica vojske Afganistana, koji su poraženi i pobjegli su iz države. Sada su organizirani i bave se prebacivanjem migranata preko BiH, a dijelom se kreću i u zemljama EU jer imaju određene povlastice u smislu azila ili supsidijarne zaštite", kazao je Laketa, kako ga u četvrtak citira sarajevski Dnevni avaz.

BiH ima četiri centra za migrante, tamo boravi preko 1800 migranata

Policija te Služba za poslove sa strancima BiH provode stalni nadzor nad središtima za privremeni smještaj migranata kako bi prikupile informacije o krijumčarima.

U četiri takva centra, koliko ih ima u BiH i locirana su u okolici Sarajeva i Bihaća, trenutačno boravi nešto više od 1800 migranata. Svi koji tamo dođu ne ostaju duže od sedam do 10 dana jer nastoje što prije prijeći u Hrvatsku i nastaviti put ka drugim državama EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.